Redactieblog

15 reacties

Agrifirm rijk, boeren arm

Veevoer was vorig jaar 20 procent duurder. Agrifirm boekte toen een recordwinst. Dat klopt niet.

Achter deze feiten zie ik een glunderende directeur van Agrifirm en terneergeslagen boeren. Agrifirm zwemt in het geld, de leden hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. Twee werelden in één coöperatie.

Je wordt er droevig van. De grote winst van de coöperatie verklaart de hoge prijs van veevoer en kunstmest in het afgelopen jaar. Er zat gewoon een te hoge marge op.

Is er dan niemand van de boerenbestuurders bij Agrifirm die tijdens het lopende jaar aan de bel heeft getrokken en heeft gezegd:"Verlaag de prijzen, want de boeren hebben het moeilijk"? Dat kon bij de enorme winst van de coöperatie.

Daarvan gaat 12 miljoen terug naar de leden. Dat had 24 miljoen kunnen zijn, want er wordt ook 12 miljoen gereserveerd. Hoe kan dat? Is de invloed van de directie te groot? Directeur Loman zegt naar 50 procent eigen vermogen te willen. Dat is nu nog 'maar' 42 procent. Dus moet er veel gereserveerd worden. Ook als de boeren interen op het eigen vermogen.

Rare coöperatie, Agrifirm. Weinig hart voor de leden en dan ook nog die wonderlijke manoeuvre met kunstmest. Hoe kan de prijs ineens met dertig procent dalen? En dat alles onder toeziend oog van voorzitter Theo Koekoek. Die wordt wel genoemd als opvolger van Antoon Vermeer. Ze mogen daar nog wel eens goed nadenken, voordat ze van deze volger hun voorzitter maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  Gemiddeld 800 euro per lid wordt terug betaald en dat zou 1600 kunnen zijn volgens de vergaderboer. Een cooperatie mag best geld aan hun eigen vermogen toevoegen tot een bepaalde hoogte. Friesland foods doet hetzelfde, en zal ongeveer 2 cent per kg melk in hun eigen vermogen stoppen. Die 2 cent is bij ons 20.000 euro.... is die 800 euro dan niet een schijntje??

 • no-profile-image

  Gert

  Ik heb bewondering voor Agrifirm. Die slaagt er in met over het algemeen hoge veevoerprijzen een grote klantenkring aan zich te binden. Bovendien spekken ze het eigen vermogen. Een directie, die dat voorelkaar weet te krijgen verdient een grote pluim. Die krijgt het boerenbestuur niet. Die laat dit allemaal gebeuren op kosten van de boer. Maar ja, als iedereen gelukkig is, klanten, bestuur en directie, waar zal ik me dan druk om maken? Misschien even vaker de prijzen vergelijken. Daar valt vast nog wel wat te verdienen.

 • no-profile-image

  zuivelconsument

  Aan de sukkelige reactie van melkveehouder is te merken dat deze ook al te veel inkomenssteun krijgt, hij vindt het kennelijk niet erg dat hij door zijn eigen cooperatie wordt besodemieterd. Droevig te constateren dat het graaivirus nou ook al bij jullie eigen voormannen aanwezig is!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach zuivelconsument ik ben sinds een jaar of 3 geen afnemer meer van agrifirm vond ze altijd al aan de dure kant, maar ik vind wel dat iedereen zelf mag uitmaken waar of hij/zij klant is Er zijn namenlijk meer redenen dan alleen de prijs om ergens afnemer te blijven.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Voor de goede orde: ik ben geen afnemer van Agrifirm, maar van ForFarmers. Het gaat mij om het feit dat wij vorig jaar vonden dat het voer veel te lang te duur bleef, terwijl het eerder wel snel in prijs steeg. Dat heb ik toen ook geschreven. Dat nu de winst van Agrifirm de hoogste uit de geschiedenis is, geeft aan dat de marge te hoog was. Men had dus eerder de dalende prijzen kunnen doorgeven aan de leden. Bovendien vraag ik me af of een coöperatie in voor boeren moeilijke tijden een bedrag als nooit tevoren moeten toevoegen aan de reserves. Ze hadden ook meer kunnen uitkeren en het al erg grote eigen vermogen een beetje minder versterken. Dat mag je toch van een coöperatie verwachten.

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Ze willen graag 50% eigen vermogen hebben, MET ander woorden, de directie wil de macht over het bedrijf i.p.v. dat de boeren-coöperatieven het bedrijf besturen.
  Dat terwijl ForFarmers juist zijn eigen vermogen in aandelen uitdeelt aan de afnemers, hoe meer je afneemt hoe meer aandelen. Ben blij dat we Agrifirm al jaren geleden gedag hebben gezegd, stelletje stropdassen.

 • no-profile-image

  gert

  zo kun je het eigen vermogen spekken

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Waar komt die winst dan vandaan? Bovendien, waar de winst ook vandaan komt, in tijden van armoe bij de boer is het verkeerd dat zijn coöperatie rijk wordt.

 • no-profile-image

  Jan

  Het systeem van Forfarmers is echt veel boervriendelijker. Daar komt het eigen vermogen van de coöperatie ten goede aan de boer. Dat is beter dan de ouderwetse coöperatie Agrifirm, waar veel boerengeld in de dode hand blijft. Dat de leden zich daar niet tegen verzetten begrijp ik niet.

 • no-profile-image

  gert

  sigaar uit eigen doos

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat is het probleem vergaderboer? Als je Agrifirm niet ziet zitten dan ga je toch fijn naar een ander voor je voer. Er zijn blijkbaar genoeg boeren die nog wel vertrouwen hebben in Agrifirm en dat is hun goed recht.

 • no-profile-image

  H.H

  Vergaderboer, volgende keer moet je je eerst verdiepen in waar de winst vandaan komt voordat je allerlei onwaarheden loopt uit te kramen.

 • no-profile-image

  stammie

  Ik heb me zelf veleden jaar erg kwaad gemaakt op mijn voerleverancier, Forfarmers, omdat ik vond dat ze de prijs veel te lang hoog hielden, naar een andere gaan kon niet want die hadden de zelfde prijzen. Nu blijkt dat het niet met vooraf inkopen van voer te maken had, maar gewoon, zoals ik al dacht met een veel te hoge marge. Schandalig!!!
  Ben vanaf augustus wel begonnen met geplette tarwe voeren die toen veel goedkoper was, volgend jaar maar een akkerbouwer zoeken die het rechtstreeks kan leveren want voor goedkoop samen voer inkopen hoef je bij een voercooperatie dus niet te zijn.

 • no-profile-image

  Klaas

  Wie krijgt welke sigaar uit eigen doos, Gert? Ik begrijp je deze keer echt niet.

 • no-profile-image

  gert

  klaas,de 12 miljoen die terugbetaald wordt ,hebben de boeren eerst al teveel betaald aan krachtvoer en kunstmest

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.