Redactieblog

15 reacties

Voedselagentschap zet vraagtekens bij ruimen geiten

Het voormalige hoofd van het Belgische Voedselagentschap Piet Vanthemsche zet grote vraagtekens bij het ruimen van geiten in de strijd tegen Q-koorts.

"De bacterie die aan de basis ligt van de ziekte komt zeer verspreid voor, bij verschillende diersoorten", legt Vanthemsche uit. "Opruimen doe je als er een garantie is dat de ziekte uitgeroeid kan worden, wat hier niet het geval is. Het wetenschappelijk comité van het Voedselagentschap stelt dan ook dat opruimen geen optie is. Ik heb de indruk dat in Nederland niet alleen de geiten bevangen zijn door koorts", aldus Vanthemsche die nu voorzitter is van de Boerenbond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  overeem

  Ik wist natuurlijk niet dat ze van een besmet bedrijf kwamen. En je hoeft met geen gecastreerde ezel te noemen spotvogel. Laten we aub fatstoenlijk houden

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Spotvogel, ze zoeken nog iemand voor een oudejaarsconference.

 • no-profile-image

  Han

  Monique wat jij opmerkt over de Nederlandse landbouw, dat die echt niet meer voorop loopt kan ik beamen. Enkele jaren geleden had ik op de beurs in Zuidlaren een gesprek met enkele Wageningers die daar de 3 typen stallen van de toekomst toonden (maquettes) Ik in mijn naifiteit zei; "jullie hebben zeker veel werk in het buitenland, nu hier de landbouw even rustig aan doet". Antwoord "Helaas niet we worden in het buitenland echt niet meer gezien als de GOEROES zoals eind 20 ste eeuw normaal was. De Universiteit maakt nauwelijks nog "Boeren" de meeste studenten houden zich bezig met milieu, sociologie en noem maar op, maar geen akkerbouw en dierhouderij." Verder is het duidelijk dat de overheid de landbouw afgeschreven heeft, de ene proefboerderij na de andere gaat dicht.
  Boeren mogen blijven als Opvang van gehandicapten en kleuters etc.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han ik vertel je een geheimpje. De Nederlandse overheid is in het diepste geniep bezig om het buitengaatse LOG "Noorderhaaks en Razende Bol" in te richten als zichtstal voor een moderne Zeekoeienmelkveehouderij. Die gaat dan wel regelmatig kopje onder, maar valt ook steeds gratis weer droog. Zo raakt men het mestoverschot vloeiend kwijt. De koeien worden gevoerd met zeekuilgras en de melk wordt per supertanker afgevoerd. Onverhoopt gekke zeekoeien worden op de Doggersbank losgelaten om Jan van Genten van de haringpaaiplaatsen te verjagen en de kalveren worden in Yerseker oesterputten ingeschaard. En dit is nog maar één voorbeeldje van het innovatieve werk waarmee LNV er momenteel miljarden aan belastinggelden doorheen jast. Vertel het svp niet verder, want ons land wordt over de grens toch al niet meer serieus genomen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Juist Boate, Belgen, of beter Vlamingen zijn in veel opzichten beschaafder en ontwikkelder dan wij Nederlanders. Mijnheer Vantemsche heeft dan ook alle gelijk aan zijn kant. Maar zoals ik al talloze malen heb gezegd in de Q-koorts forums: het gaat Verburg helemaal niet om het bestrijden van de ziekte, maar om het ijskoud saneren van een hele sector. Daarvoor moet zij parlementair ter verantwoording worden geroepen en daarom moet de kamer teruggeroepen worden van het reces en dient er meteen een diepgaand onderzoek gestart te worden. En het ruimen zou per direct moeten stoppen. Ik vraag mij trouwens af of deze hele zaak niet onderhevig hoort te zijn aan Europese regelgeving en richtlijnen. Het zou mij niet verbazen al die hele ruimingen volstrekt onwettig plaatsvinden!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Barneveldse Geitenboer, verwacht van mij geen kerstgedachte. Na varkenspest, mkz en vogelgriep in jouw omgeving ben je wel een gesublimeerde OEN (= gecastreerde ezel) als je dertig Q-koortsbesmette geiten koopt en aan jouw veestapel toevoegt. Ik leef met iedereen mee, maar hierbij voel ik me ineens wat koortsig worden!! En Hans: ik wil best een voordrachtje komen houden in het Gemeenschapshuis van Kollumerpomp. Dan zal ik het zo geperd maken dat iedereen bij de Dokkumer Nije Sielen de majem in duikt! Kunnen we lachen. Ik kom desnoods gratis. Als er maar geen Kollumer Beerenburg geschonken wordt! Want ik ga voor Pingjumer!

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Ja ik had het artikel al een paar dagen geleden gelezen, op een Vlaamse site.
  Ook hier in Duitsland tikken ze allemaal (!!!) veelbetekenend tegen hun voorhoofd als je er over begint. Wat me juist vandaag opviel is dat alle Duitsers hetzelfde tegen me zeiden: "We hebben altijd geloofd dat Holland HET land van de Boeren is! We geloofden de mensen echt niet die zeiden dat het de Boeren daar het leven zuur word gemaakt. Nederland is met een totale vervolging bezig (er werd eigenlijk een term uit de WOII-tijd gebruikt), alle boeren willen ze weghebben! Kijk, wat ze nu weer met de geitenhouders doen. Hoeveelste ruiming is het? We zijn hier eigenlijk de tel kwijt! Zijn ze nu helemaal gek geworden om hun eigen Boeren te verjagen?" Waarop ik uit de grond van mijn hart zei "Ja, dat zijn ze". Bij Nederland's buren zijn de schellen eindelijk van de ogen gevallen. Nederland? De mensen daar schenken zowat de kleding die ze aanhebben weg om de derde wereld boeren te helpen maar ze laten hun eigen boeren in de kou staan!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het helemaal Monique. LNV voert een ware gefaseerde Entlosung door onder alle veehouderijen die het Agri-monstum van supermegabedrijven in de weg staan. De LOG's zijn een eerste proefballon en als men die pikt dan is het hek van de dam en worden er overal zulke monsterlijke levendvleesfabrieken neergeplempt. Mark my words. En enkel en alleen daarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren en heeft Balkenende zichzelf en zijn ondemocratisch regerende bende bij herhaling in het zadel gehouden, terwijl er al vele mogelijkheden waren om een staatsrechtelijk einde te maken aan de CDA hegemonie op het Binnenhof.

 • no-profile-image

  boate

  Dit is mij uit het hart gegrepen. Hadden we maar zulke verstandige mensen in ons land.

 • no-profile-image

  johan

  ik denk dat Piet gelijk heeft, dat ruimen is nu dweilen met de kraan open. eind is zoek.

 • no-profile-image

  freek pater

  Na alles wat wij hier al hebben meegemaakt verbaasde het mij niks wat LNV aan het uitvreten is. Inderdaad Herkauwer en toppie dat jij dat hebt doorzien. Alles wat met LNV en infectieziekten te maken heeft stinkt tien uur tegen de wind in. Met 12 Beaufort! Er moet een proces komen tegen de verantwoordelijke ministers en tegen de LNV-top. Maar je zegt het zelf al daar is eerst een parlementair onderzoek voor nodig. Maar nooit ofte never onder CDA-voorzitterschap!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het is wel duidelijk dat Piet Venthemsche meer kaas van geitenhouden heeft gegeten dan die hele Verburg met haar Bezuidenhoutse stal vol met onbetrouwbare blauwtongambtenaren. Als er op enig moment een minister op LNV heeft gezeten die klip en klaar aangaf dat zij er naar solliciteerde om gewipt te worden, dan zij wel. Dus parlement: waar wacht u op?

 • no-profile-image

  geitenboer

  Ze zijn hier momenteel aan het taxeren en scannen.
  WAARSCHUWING !!!!!!!!
  Het heeft een groter impact op je als je verwacht en begin zeker niet onder het melken want dat wordt een groot drama.
  Nummers moet opgezocht worden in een pak bladeren ipv dat ze gewoon de nummers noteren bijv door 2 personen.
  Wij zijn hier al kotsmisselijk van.
  De beste en mooiste geiten blijken nu schijndrachtig en moet ook vertrekken.

  Laat hier maar eens een paar ministers komen kijken vandaag hoe het er aan toegaat . Zoveel onkostsen aan de meest belachelijke dingen.

  DAT DIT GEBEURT TERWIJL ER ONGETWIJFELD INDIVIDUEEL GETEST KAN WORDEN


  We hadden maar 30 geiten afgelopen jaar van een besmet bedrijf gekocht en toegevoegd maar we kregen de kans niet om ze eruit te halen en een nieuw melkmonster te nemen. In een verotte maatschappij leven daar zijn we wel achtergekomen.

  We leven met alle geitenhouders van harte mee en hopen dat we er nog doorheen kunnen komen maar emotioneel hebben ze ons kapot gemaakt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geitenboer, ik hoop dat jij en jouw collega's (v/m) intussen begrijpen wat er werkelijk achter deze Q-koortsellende zit. LNV maakt al jarenlang misbruik van ziektekiemen om ijskoude saneringen in de varkens-, rundvee- en pluimvee sectoren door te voeren en het zal hen worst zijn of daardoor mensen kapot gemaakt worden. Om van dieren al helemaal niet te spreken. Want het enige waar het bij LNV om gaat is om de Macht en om het Grote Geld! Ik leef met jullie mee en wens je veel sterkte in deze moeilijke en loodzware kersttijd.

 • no-profile-image

  ruimen geiten nee nee

  volksgezondheid laat me niet lachen waarom is dan schiphol niet gesloten van de zomer dan hadden we nu geen mexicaanse griep gehad dat viegverkeer heeft veel meer zieke en doode mensen op gelevert dan alle geiten samen stop de rasias lever verzet want na de bevrijding in 1945 zijn de boeren nog steed niet bevrijd van de nieuwe bezetter

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.