Redactieblog

13 reacties

Vermeer: vergeet wereldmarkt

De Nederlandse land- en tuinbouw moet zich meer gaan richten op de Europese markt en niet op de wereldmarkt.

Dat zegt scheidend voorzitter Antoon Vermeer van ZLTO.

"Slechts 5 procent van de Nederlandse agrarische producten worden op de wereldmarkt afgezet. Het gaat dan om hoogwaardige producten die hun weg toch wel vinden, of om heel laagwaardige producten die we eigenlijk niet willen produceren", zegt Vermeer. Hij pleit ervoor om de productie meer af te stemmen op de Europese consument, die steeds meer aandacht heeft voor de kwaliteit, gezondheid, en productiewijze van het voedsel.

De supermarkten kunnen volgens Vermeer niet blijven concurreren op lage prijs. "De focus op lage prijzen is eindig", aldus Vermeer. Hij vindt dat de zuivelsector het verst is gevorderd bij het vermarkten en produceren van voedsel volgens de wens van de consument. De glastuinbouw ligt, door de sterk verdeelde afzet, het verst achter, volgens Vermeer.

In de carrière van Vermeer heeft het mineralendossier een belangrijke rol gespeeld. De mineralenproblematiek van de veehouderij is nu volgens hem over het dode punt heen. Hij doelt op de mestverwerkingsinitiatieven die van de grond lijken te komen. Door de verwerking van mest tot mineralenconcentraten kunnen de mineralen uit mest tot waarde worden gebracht. Mede door de aangescherpte gebruiksnormen lijkt mestverwerking meer succesvol te worden dan in de jaren 90, toen grote initiatieven strandden door gebrek aan belangstelling van boeren. "Alle veranderingsprocessen duren een generatie", zegt Vermeer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Het is inderdaad nog niet te laat, Toekomst. De wereldmarkt wordt toch nooit een vlak speelveld. En de amerikanen hebben ook al laten weten dat ze hun melkveehouderij zullen blijven steunen. Wil je dan nog een strijd aangaan waarvan je bij voorbaat weet dat je het nooit kunt winnen? Het quotumsysteem heeft prima zijn werk gedaan en het zou ook wel oerdom zijn de melkveehouderij door afschaffing de vernieling in te jagen. Het zal me benieuwen hoe Siem Jan hier tegenover staat.

 • no-profile-image

  dier

  inderdaad, we kunnen niet concureren op de wereldmarkt. Tegen wie zullen we dan gaan concureren?

 • no-profile-image

  Boer

  Niet alleen zijn er meningsverschillen tussen producent en consument , Piet. Er zijn meningsverschillen tussen de voorman en een groot gedeelte van de producenten. Siem Jan beweerd dat hij de mening vertegenwoordigd van het grootste gedeelte van de melkveehouders. De peiling op Zuivelmarkt is een tredmolen spreekt dat tegen. Na al het wellus nietus gedoe vind ik dat het tijd geworden is dat de melkveehouders gaan stemmen om te bepalen welk standpunt Siem Jan voor hun dient in te nemen. De richting die de melkveehouderij inslaat mag niet afhangen van de persoonlijke voorkeur van een voorman.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Leveren de Vermeers hun melk aan FF/Campina? Deze willen de wereldmarkt op, daarom moet het melkquotum er toch af! Alle melk kunnen ze gebruiken, daar hebben ze dan afzet voor. Het ging en het gaat nu anders, de melkveehouders worden te pas en te onpas gebruikt als het om leverings plicht of afnameplicht gaat! De cooperatie is belangrijk, niet de melkveehouder, hij moet maar afwachten wat hij ontvangt!!!

 • no-profile-image

  De goede

  Het is nooit te laat.
  Maar wel anders dan als voorzitter van zlto.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U hebt gelijk Boer Knap, dat is het probleem, meneer Schenk is in dat opzicht Oost-Indisch doof. Waarschijnlijk is er twee jaar geleden meer besproken. Als dat wat ons bekend is ??? Onze Multinationale Coöperatie's hebben ook lange-termijn planning!!!...

 • no-profile-image

  ik

  jammer dat anton daar pas nu achterkomt!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Els

  Vreemde switch van Vermeer/ ZLTO! Eerst moest het quotum eraf, want we moesten concurreren op de wereldmarkt. Nu zijn 21 lidstaten tegen afschaffing van quotum en praat meneer ineens 360 graden anders??? Zou ZLTO eindelijk in de gaten krijgen dat we met de Nederlandse eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, duurzaamheid enz enz. niet kunnen concurreren met de rest van de wereld? Lijkt me rijkelijk laat!

 • no-profile-image

  toekomst

  Wees gerust het quotum wordt ook niet afgeschaft. Maar als iedereen dat zou weten dan werd het quotum nog veel duurder. Dus vertel het niet verder in je eigen belang.

 • no-profile-image

  kerstman

  Vermeer roept op om je te richten op afzet op Europese markten. Voor bulkproducten als graan, melk en varkensvlees lijkt me dat logisch. Op de wereldmarkt hebben we dan niet zoveel te zoeken. Maar geldt dat ook voor onze beschermde kazen, bloemen, bollen pootaardappelen, zaaizaden etc? Volgens Vermeer vinden die hun weg wel in de wereld. Dat klopt, maar tegelijkertijd moet je constateren dat dit wel de producten zijn waar vaak nog marge op gemaakt wordt. In essentie gaat het er dus om dat je als Nederlandse ondernemers en afzetpartijen onderscheidend bent op relevante markten. Dat kan de Europese krimpmarkt zijn maar ook de Aziatische groeimarkt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Nederlandse Land-en Tuinbouw moet zich meer gaan richten op de Europese markt en de Wereldmarkt met rust laten. Tot zover Antoon Vermeer. Dat is een verstandige uitspraak/mening!!!... Voor de Nederlandse melkveehouderij betekend dat beperkt produceren!!!... Eigenlijk geldt dat voor heel Noordwest-Europa; Denemarken,Duitsland,Engeland en Frankrijk. Dus met Antoon zouden wij het wel eens kunnen worden. Maar SJ.Schenk heeft een andere visie!!!... Boer, knap ver weg, merkte dat ook op. Wie kan Siem-jan nog bekeren?, of zit meneer Schenk nog vastgeroest aan zijn visie van twee jaar geleden ??? Conclusie; tussen producent en consument zijn enorme meningsverschillen!!!... Daarom ben ik benieuwd, wat zeg ik, héél érg benieuwd!!!, hoe de ontwikkelingen zich voortzetten!!!!!.....

 • no-profile-image

  anne

  Voor wat betreft die `` laagwaardige producten die we eigenlijk toch niet willen produceren `` ? Vermeer vergeet daarbij dat het bij veel van die laagwaardige producten geldt dat die juist op de wereldmarkt een hogere waarde hebben. Mooiste voorbeeld: kippenvleugels naar china. Juist door de export van onderdelen naar de wereldmarkt wordt de kip, het varken of de melk op alle onderdelen en dus in totaal beter verwaard.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Van je geloof afvallen is moeilijk. Van mening veranderen is ook moeilijk. De markt heeft altijd gelijk. En dan stelt men de mening bij. Het kan niet anders. Zoniet dan vecht men tegen de bierkaai. Wil het laatste textielbedrijf in Nederland het licht uit doen. Dank u.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.