339 x bekeken 7 reacties

Verburg akkoord met invulling rechten dier

Landbouwminister Gerda Verburg stemt in met het gedetailleerder vastleggen van de rechten van dieren in de wet.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de nu voorgestelde formulering te vaag. Dat bleek vanochtend tijdens een debat over het ontwerp van de Wet dieren. Hierin staat dat bij handelingen waarbij dieren zijn betrokken altijd de 'intrinsieke waarde' van het dier centraal moet staan.

Een breed gesteund amendement van de Christenunie geeft hier invulling aan, door te stellen dat dieren onder meer gevrijwaard moeten zijn van honger, pijn en stress. Verburg zei blij te zijn met dit voorstel. Aanstaande dinsdag wordt erover gestemd en de week daarna spreekt de Kamer haar oordeel over het wetsvoorstel uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een dierenvriend

  Waar `intrinsieke waarde van het dier` goed voor is,joost mag `t weten!
  Minister Gerda Verburg begeeft zich hiermee op zeer glad terrein!
  De wet wordt hierdoor alleen nog maar vager,want zolang we dieren (ritueel!) mogen (laten) slachten,wat hebben dieren hier dan aan?
  De huidige welzijnswet voor dieren is op zich prima. Voor de duidelijkheid zouden er minimale houdbaarheidseisen in opgenomen moeten worden.
  Een zgn. positieflijst is ook vaag,want daarmee geef je niet aan hoe een dier gehouden mag worden. Het welzijn van dieren zal er op deze manier niet op vooruit gaan.
  De minister laat zich alweer te veel meeslepen met de idealen van de dierenrechtenbewegingen en de onwetende (emotionele!) burger.

 • no-profile-image

  Han

  Volgens mevr. Thieme hebben huisdieren gelijke rechten als mensen. "Wilde" dieren hebben dezelfde rechten als een boer, vogelvrij dus. van de PvdD mogen ze beide verhongeren als er geen eten meer is (natuurlijk proces). Bij ziekte niet enten maar de natuur doet zijn werk. Dat andere politieke partijen hierin mee gaan hebben alleen te maken met het feit VERKIEZINGEN en angst voor stemmen verlies. Dus maar meegaan met beleid dat eigenlijk tegen een klein deel van je stemmers gericht is. Helaas de boeren hebben steeds meer de minderheid.
  Democratie is een wettelijke vorm van diefstal. De meerderheid steelt wettelijk dat wat ze hebben wil van de minderheid. In de late Middeleeuwen is het kiesrecht uitgevonden en tegelijk de 10- de penning. Stemmen alleen mensen die belasting betaalden (de rijken) en die besloten tot de 10- de penning , 10 % van de opbrengst op het platteland moest naar de stad (soort belasting alleen zonder stemrecht). Het zelfde soort zaken spelen weer.

 • no-profile-image

  willem

  Een dier heeft langzamerhand meer rechten als een mens. Hoe lang duurt het nog, en we worden door dieren geleid.

 • no-profile-image

  happy

  Wordt tijd voor vastleggen van de rechten van agrariers in de wet.

 • no-profile-image

  Hans

  mogen dieren dan wel worden opgegeten?
  Volgens mij denken de CU politici dat dieren ook in de hemel komen. Tja en dan wordt het moeilijk want dan zegt het varken:"weet je nog wel, dat varkenspootje in de snert van vorige week zondag? Dat was mijn linker voorpoot, dat wil ik de heilige Petrus toch wel effe vragen of dat zomaar kan! . En zo niet, dan linea recta naar de hel.
  Die mensen denken dat ze zomaar mijn linker voorpoot in hun snert kunnen doen, nou ik zal ze leren! Ja CU regeren is niet makkelijk!

 • no-profile-image

  gert

  Dan mag ze wel beginnen met het bijvoeren van de herten,paarden en koeien in de Oostvaarderplassen,anders verhongeren er dit winter weer honderden dieren,hoe geloofwaardig is ze nog?

 • no-profile-image

  sjeng

  @han, wat is het verschil tussen democratisch diefstal en gekozen communisme?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.