Redactieblog

1 reactie

"Veehouders terecht bij risicogroep MRSA"

Veehouders behoren volgens wetenschappers terecht tot de risicogroep voor MRSA. Dat blijkt tijdens een symposium over MRSA.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht blijkt dat de diergerelateerde MRSA vrijwel niet overdraagbaar is van mens op mens. "Hierdoor kun je je afvragen of het terecht is dat de veegerelateerde MRSA als risico wordt gezien. Gezien de mate waarin deze MRSA voorkomt is het in mijn ogen terecht dat hier extra maatregelen voor zijn", vindt Andreas Voss van het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

Varkenshouders

Dat vindt Brigitte van Cleef van het RIVM ook. Op vijftig onderzochte varkensbedrijven blijkt 14 procent van de mensen besmet met MRSA. Bij besmette bedrijven blijkt de helft van de varkenshouders besmet met MRSA, maar ook familieleden die niet in de stal werken blijken in 3,7 procent van de gevallen MRSA te hebben. "Dit is aanzienlijk meer dan de 0,13 procent van Nederland die besmet is met MRSA. Hierdoor is het terecht dat deze mensen tot de risicogroep behoren", aldus Van Cleef.

Kalverbedrijven

Op kalverbedrijven blijkt 16 procent van de gezinsleden besmet. Gemiddels is 33 procent van de kalverhouders en 8 procent van de gezinsleden besmet met MRSA. Uit de studie van Haitkse Graveland blijkt dat mensen die besmet zijn met MRSA zonder blootstelling aan de bacterie, bijvoorbeeld tijdens vakantie of leegstand, in de meeste gevallen vrij worden van MRSA. "Dit zou ertoe kunnen leiden dat er voor hen een aangepast protocol wordt ingevoerd, waarbij veehouders een periode voor opname in het ziekenhuis niet in contact komen met de dieren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    ik zet mijn joden ster niet op veehouder met

    rasia leugens discrieminatie 90 % van het personeel in de ziekenhuisen zijn besmet met mrsa wat te doen met deze risico groep dat irak een atoombom had werd ook door de overheid vertelt en dat werd dus gelooft maar het tegendeel is al lang bewezen propagande via media is zo gevaarlijk omdat de overheid altijd gelooft word tot het tegen deel bewezen is advies laat je vooral niet testen voor je het weet krijg je levenslang geen menselijke gezondheids zorg meer

Of registreer je om te kunnen reageren.