Redactieblog

221 x bekeken

Vaccinatie tegen Q-koorts effectief

De vaccinatie tegen Q-koorts zorgt voor een verlaging van de uitscheiding van de bacterie Coxiella Burnetii.

Die conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van de uitslagen van het tankmelkonderzoek naar Q-koorts.

De besmetverklaring van bedrijven gebeurt na drie tests van tankmelk. Na twee van deze drie tests bleken nog 76 bedrijven besmet te zijn met Q-koorts, terwijl bij de laatste test 55 bedrijven besmet bleken en 13 bedrijven gaven een twijfelachtige uitslag.

"De derde test door de VWA is gedaan op basis van een nieuw melkmonster. Op sommige bedrijven zit tussen deze monstername en de voorgaande monsternames zes weken, waarbij in deze periode ook gevaccineerd is tegen Q-koorts", vertelt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Of registreer je om te kunnen reageren.