Redactieblog

VWA: 55 bedrijven met Q-koorts

In Nederland zijn 55 bedrijven officieel besmet met Q-koorts.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De besmetting is vastgesteld op basis van onderzoek naar de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii in tankmelk. Van dertien bedrijven is de uitslag nog twijfelachtig. "Bij deze bedrijven wordt vervolgonderzoek gedaan. Aan de hand daarvan worden de bedrijven al dan niet officieel besmet verklaard", aldus een VWA-woordvoerder.

Het aantal besmette bedrijven is aanzienlijk lager dan de verwachting. Op basis van eerder onderzoek naar antistoffen tegen Q-koorts werd gedacht dat 30 procent van de 400 geitenbedrijven (120) besmet zou zijn. Dat blijkt nu tussen de 14 en 17 procent te liggen. Het aantal besmette bedrijven ligt ook nog ruim onder het voorlopige cijfer van 76, dat in november werd genoemd.

Voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland reageert positief op de cijfers. "Het is aanzienlijk lager dan verwacht. Dit geeft een goede hoop op de uitvoering van het plan van aanpak. Als er minder bedrijven besmet zijn, is het eerder mogelijk om de sector vrij te krijgen van Q-koorts."

LTO heeft onlangs een plan van aanpak gepresenteerd over de wijze waarop de sector wil zorgen dat de bedrijven vrij worden van Q-koorts. Hierin staat vaccinatie en vervroegd afvoeren van besmette dieren in combinatie met duurmelken centraal. Het ministerie van landbouw heeft hierover nog geen besluit genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.