Redactieblog

494 x bekeken 2 reacties

Tweede Kamer steunt kabinetsaanpak Q-koorts

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt in grote lijnen de aanpak van Q-koorts door het kabinet.

De linkse oppositie heeft zware kritiek en stelt dat agrarische belangen boven de volksgezondheid gaan. De SP wil vandaag een spoeddebat aanvragen. Vraag is of dat zin heeft: door de vele verzoeken om een spoeddebat bestaat daarvoor inmiddels een wachtlijst. Volgende week staat bovendien al een debat over Q-koorts gepland.

SP-woordvoerder Henk van Gerven ziet in reportages van NRC Handelsblad en tv-programma Zembla, bevestiging dat het kabinet de risico’s voor de volksgezondheid nodeloos in de waagschaal stelt. Hij eist dat een intern rapport van GGD Hart voor Brabant openbaar wordt. Dat rapport zou uiterst kritisch zijn over de gebrekkige communicatie tussen GGD en de ministeries van landbouw en Volksgezondheid.

Ook de coalitiepartijen CDA en PvdA vinden dat de communicatie tussen de humane en veterinaire gezondheidszorg beter kan.
Van Gerven pleit ook voor extra maatregelen om de ziekte te beteugelen, zoals een algeheel vervoersverbod voor geiten en zo nodig ruimen van besmette bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louisa

  Niks is zo schandelijk en onethisch te noemen als "het ruimen"van dieren.
  Wanneer gaat dat nou eens uit het boeren-systeem?
  Tis behalve onethisch ook nog eens zinloos, alsof dan het probleem opgelost is alsof de bacterie dan ineens weg zou zijn. De Zembla uitzending was overigens mijns inzicht niet neutraal maar gekleurd, de vraagsteller leek erg op de hand van de huisartsen.
  Groet, Louisa

 • no-profile-image

  gerrit

  Louisa, zij er zo veel struisvogels in het hoge Noorden??
  Als deze beerput opengaat zal je wel anders piepen!

Of registreer je om te kunnen reageren.