7 reacties

Toeslagrechten indikken mag

Brussel staat het indikken van toeslagrechten als oplossing voor de problemen met de perceelsregistratie toe.

Boeren zouden hierdoor hun Europese steun kunnen behouden. Toch stelt landbouwminister Gerda Verburg dat dit niet mag. Uit de Europese verordening over de toeslagrechten blijkt dat bij landverlies als gevolg van overheidsinterventie ondernemers de totale waarde van hun subsidies mogen uitsmeren over minder toeslagrechten. Op die manier hoeven zij geen grond bij te kopen, huren of pachten om verlies van te steun te voorkomen.

Hoewel onder overheidsinterventie in eerste instantie de aanleg van wegen, rails of natuur moet worden verstaan, kan ook een herziening van het perceelsregister als zodanig worden beschouwd. Een woordvoerder van de Europese Commissie stelt dat lidstaten zelf invulling aan dit begrip kunnen geven. Voorwaarde is wel dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat.

Onlangs tikte de Europese Commissie Nederland op de vingers, omdat sloten en landschapselementen als beteelde oppervlakte in het perceelsregister zijn opgenomen. Boeren komen daardoor ten onrechte in aanmerking voor bedrijfstoeslagen op deze grond. Volgens beleidsadviseur Wiebren van Stralen van LTO Noord is indikken een goede oplossing voor de problematiek. Wel stelt hij dat eerst de herregistratie achter de rug moet zijn. Het verlies aan hectaren kan dat dan nog wel eens meevallen, denkt van Stralen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  Als verburgje dit negeert, dan kan de lto ons gelijk toch halen in luxemburg???

 • no-profile-image

  Gerrit

  Jemig de pemig. Kan iemand me vertellen wat we met Gerda moeten?? Kunnen we haar niet exporteren?? Adsma of Ormel kunnen haar plek zo overnemen en weer echt iets voor de landbouw gaan betekenen!! Maar Gerda vindt het leuk om zowel de geiten als boeren te ruimen. Alleen doet ze het bij de boeren nog wreder. Wij krijgen geen spuitje. Wij krijgen een stuk touw om de nek die elke maand een stukje aangehaald wordt zodat we dus uiteindelijk stikken. Tot die tijd plukt ze ons nog ff kaal.....Bedankt Gerda!! We zitten als (jonge) boeren die zo graag willen echt te wachten op iemand als u......

 • no-profile-image

  Leerdammer

  Nou dat is ook wat moois, krijgt Verburg notabene uit Brussel deze oplossing aangereikt, wil ze dat zeker ook weer niet toepassen! Aan zo'n boervriendelijke minister heb je veel plezier van. Opnieuw bedankt hoor Verburg.

 • no-profile-image

  slimme

  En mooi die brief uit brussel achterhouden miss verburg, zullen we nooit en te nimmer te weten komen wat er nu precies in stond over de perceelsaanpassing. Zeer transparant allemaal bij het nlv.

 • no-profile-image

  piet

  ja gerda is een ............

 • no-profile-image

  de Boer

  Zoals altijd blijft onze Gerda haar rug rechthouden. Terecht of niet, maakt haar niet uit. Als argument gebruik zij altijd: Brusselse regels. Nee Gerda ons houd je niet voor de gek. Gerdase regels. Bij wie wil dit mens in een goed blaadje komen? Een toekomstige werkgever???

 • no-profile-image

  gekke henkie

  nederland wil weer ten koste van de boeren het braafste jongetje van de klas zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.