Redactieblog

1 reactie

Rust op grondmarkt, onrust tuinbouw

Het blijft stil op de agrarische grondmarkt in Nederland. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Agrariërs hebben dit najaar een zeer afwachtende houding aangenomen. In november zet deze situatie zich voort. Er zijn weinig transacties, maar als er percelen worden verhandeld gaat dit in de meeste gevallen wel voor goede prijzen", vertelt Boertjes. Het prijsniveau voor agrarische grond is al vrijwel het hele jaar stabiel. "Bij een enkele uitzondering zie je dat een eigenaar voor de winter de grond verkocht wil hebben. Dan zie je een lichte daling van de grondprijs. Maar dan hebben we het echt over uitzonderingen", aldus de makelaar.

Het aanbod van grond is ondanks de slechte prijzen voor akkerbouwgewassen en melk zeer beperkt. "Je merkt vooral in de melkveehouderij dat ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst. Melkveehouders zien dat de melkprijs weer aan het stijgen is en dat geeft merkbaar moed", constateert Boertjes. "Melkveehouders zijn nu nog afwachtend en willen er eerst voor zorgen dat de financiële situatie op het bedrijf weer op orde komt. Het aandeel vreemd vermogen in de bedrijven moet omlaag. Maar tegelijkertijd merken we dat ze wel weer verder kijken naar de komende periode. Ze hebben toch weer plannen om op termijn grond bij te kopen."

De positieve stemming in de melkveehouderij staat haaks op die in de glastuinbouw. Daar is de situatie volgens Boertjes zeer zorgelijk. "Er komen veel bedrijven in de verkoop omdat ondernemers geen geld kunnen verdienen met hun bedrijf. Terwijl in de akkerbouw- en veehouderij sprake is van tijdelijk lage prijzen, lijken de lage prijzen in de glastuinbouw structureel te worden. Dit leidt ertoe dat bedrijven noodgedwongen te koop komen, terwijl er geen kopers op de markt zijn."

De handel in melkveebedrijven gaat rustig door. Regionaal neemt het aanbod van bedrijven toe, zoals in de Achterhoek. Maar over het algemeen is het aanbod gering. "De cijfers van het CBS waaruit blijkt dat er zes bedrijven per dag stoppen zijn op de grondmarkt niet merkbaar", aldus Boertjes.

Eén reactie

  • no-profile-image

    susidie op subsidie

    Ik begrijp maar niet waarom er zonodig 55 (!) ha glastuinbouw op Voorne bij Tinte bij moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.