Redactieblog

231 x bekeken

Ruimen op bedrijf in plaats van slachthuis

Geiten die geruimd moeten worden in verband met Q-koorts worden op het bedrijf gedood.

Hiertoe heeft Verburg besloten omdat het vervoer van drachtige dieren naar het slachthuis en het slachten zelf een risico van vormen voor het uitstoten van Coxiella burnetii. "De stress tijdens het vervoer kan abortussen veroorzaken, waardoor er veel bacterie vrij komt. Ook kan deze bacterie vrij komen tijdens het slachtproces. Dit vormt een risico voor slachthuismedewerkers en directe omwonenden." aldus Verburg.

Voor dierwelzijn is het doden van de dieren op het bedrijf ook beter. "De ongeboren geitjes worden door de enting gelijk gedood. Dat is in het slachthuis niet het geval”, aldus Christianne Bruschke, plaatsvervangend CVO van LNV.

Het afvoeren van de dode geiten naar Rendac gebeurt in dichte vrachtwagens en de dieren worden bij Rendac vernietigd waarbij de bacterie wordt gedood, aldus LNV.

Lees ook: Alle drachtige geiten én alle bokken op besmette bedrijven gedood

Of registreer je om te kunnen reageren.