Redactieblog

8 reacties

'Ruimen gezonde geiten vanwege zelfde registratienummer misdaad'

Het ruimen van 750 niet-besmette opfokgeiten omdat ze onder hetzelfde bedrijfsnummer vallen als een besmet melkgeitenbedrijf is misdadig.

Dat zegt advocaat Johan van Groningen van Den Hollander Advocaten in zijn pleidooi om te voorkomen dat de geiten van de familie Jansen uit het Drentse Hoogersmilde geruimd worden.

Het bedrijf heeft onder één bedrijfsnummer twee locaties. De hoofdlocatie is besmet, terwijl van de 750 opfokdieren op een nevenlocatie niet is aangetoond dat ze Q-koorts hebben. Bij bloedonderzoek bij een aantal dieren is geen Q-koorts aangetroffen. “De bureaucratische benadering dat deze dieren ook geruimd moeten worden omdat ze tot hetzelfde UBN-nummer vallen is misdadig. Degene die daartoe heeft besloten weet, of behoort te weten, dat dit het doel van de opgelegde maatregelen ver te boven gaat”, aldus Van Groningen tijdens de zitting.
De rechter wees erop dat de advocaat hierin grote woorden gebruikt. “Maar ik blijf erbij. Als je als uitvoerende weet dat de dieren elders staan en je zet de moord toch door vind ik dat misdadig. De uitvoerder moet weten dat dit het doel van de maatregelen te buiten gaat.”

Van Groningen vindt niet dat Verburg kan zeggen dat ze zo min mogelijk dieren wil ruimen, terwijl ze in dit geval een bedrijf met 750 geiten waarbij geen Q-koorts is aangetoond wil ruimen. “Een enkel prikje met een lege naald zou zoveel geitenlevens sparen en de toekomst van dit geitenbedrijf veilig stellen. Dat zou zoveel meer betekenen dan het drinken van een kopje koffie bij een gedupeerde geitenhouder of het bijwonen van een mis.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  gelukkig hebben ze nu rechters die al grote ervaring hebben met al die andere crisissen zoals mond en klauwzeer, vogelpest en varkenspest. Er is voldoende wijsheid ontwikkeld. Dan kunnen we gerust zijn dat er een beslissing valt die door de hele landbouw gedragen kan worden.

 • no-profile-image

  pietertje

  elke boer dient te weten dat iedere locatie een eigen uniek bedrijfs nummer dient te hebben. Als de rechter hier in mee gaat is het hek van de dam. spijtig

 • no-profile-image

  jan

  als een advocaat dit al een misdaad noemt, dan heeft Peter R de Vries voorlopig nog werk

 • no-profile-image

  gerard

  als deze minister braaf naast bea dit toelaat zal zij ooit ter verantwoording worden geroepen

 • no-profile-image

  arie

  wat een niveau hier

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Ik hoop van harte dat de 750 jonge Geiten in leven mogen blijven. Het radicale fanatisme moet gestopt worden!!!!!..... Er is al genooeg leed veroorzaakt!!!!!..... Het is allemaal al erg genoeg mevrouw Verburg !!!!!.....

 • no-profile-image

  cor

  Het wordt hoog tijd dat er een einde komt aan dat Verburgdverklarende afslachtbeleid van deze diep gezonken harteloze minister.

 • no-profile-image

  w.h.g.hermsen

  Bureaucratisch kommaneuken, de veelvuldige dood van moeder en kind ten gevolge hebbend. Een bloedige nieuwjaarwens van het CDA!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.