Redactieblog

310 x bekeken 26 reacties

Rechter doet maandag uitspraak in zaak ruimen geiten

De rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) doet maandag uitspraak in de zaak van de Drentse geitenhouders Evert en Mira Jansen.

De zaak van de veehouder tegen het besluit van het ministerie van landbouw om zijn bedrijf te ruimen diende vandaag in bij het CBB in Den Haag.
Het bedrijf van Jansen is besmet verklaard met Q-koorts. Daarom worden de drachtige dieren woensdag 6 januari geruimd. Hierbij wil het ministerie van landbouw ook 750 jonge drachtige geiten geruimd die op een andere locatie dan de hoofdlocatie staan. Jansen vecht dit aan, omdat deze locatie los staan van zijn hoofdlocatie waar via tankmelk de besmetting is vastgesteld.

De 750 dieren staan bij een collega-veehouder in opfok. Op deze locatie zijn bloedmonsters genomen die alledrie negatief waren. Op basis hiervan stelt Jansen dat deze locatie vrij is van Q-koorts en dus niet geruimd hoeft te worden. Het ministerie van landbouw ziet deze locatie als verdacht, omdat 150 van de 750 dieren als nuchtere lammeren zijn aangevoerd vanaf de hoofdlocatie van het geitenbedrijf. “Mogelijk zijn de dieren tijdens de geboorte besmet geraakt, waardoor ze nu ook andere dieren kunnen besmetten”, aldus het ministerie van landbouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees en Wilma

  Evert en Mira, geweldige actie, van harte hopen, net als velen anderen, dat jullie deze zaak terecht winnen! Sterkte toegewenst van Kees en Wilma uit Kesteren

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Nou, gewoon! zo lijkt het net of er wat aan gedaan word. Net als bij de fake-rechtszaken tijdens de heksenvervolgingen.

 • no-profile-image

  johan

  zijn die geiten illegaal verplaats naar een andere locatie??

 • no-profile-image

  arie

  ok patrick, laten we de uitspraak van de rechter maar afwachten. Als hij besluit tot ruimen, wordt er geruimd. als hij besluit tot niet ruimen wordt er niet geruimd. Geweldig toch dat er een vorm van democratie is in dit land.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, 15:45
  Ik stel voor dat LTO dan deze geitenhouder binnen een uur gaat bellen. Lid of geen lid dat maakt niet eens uit. Als ze wel lid zijn dan is LTO nog onverantwoordelijker dan ik dacht, want dan zijn zij zeker de partij die gelijk moet inspringen om belangen te behartigen die de geitenhouder heeft UIT-besteed. Als ze geen lid zijn, en LTO belt niet om te ondersteunen, stel ik voor om LTO te ontbinden. Ik weet niet of LTO door heeft dat er ruimingen plaats vind in de HELE sector? Dus dat deze rechtzaak belang heeft op alle geitenhouders? Dus een uitspraak ook belangrijk is voor elke belangenbehartiger die er bestaat in de geitenhouderij? LTO mensen en bestuurders kunnen wel aardige mensen zijn of goede bedoelingen hebben, maar het zijn wel AMATEURS. In mijn ogen zijn ze corrupt, ze zeggen net genoeg dat het lijkt dat ze je belangen behartigen, maar als puntje bij paaltje komt zijn het marionetten, en geven ze niet thuis. DUS binnen een uur bellen als het even kan?

 • no-profile-image

  a hamstra

  als je buurman geiten heeft op 10 meter afstand hoeft hij niet te ruimen.
  als je op 1500 meter nog een bedrijf hebt
  moet die die ook geruimd worden.
  o. o, wat zal het Q ventje lachen.
  om deze onbenulligheid,
  en waar is het L.T.O

 • no-profile-image

  wandelaar

  Erg benieuwd wat die rechter vandaag voor uitspraak doet. Daar kan erg veel van afhangen.

 • no-profile-image

  beker

  ik begrijp hier niets van. Als die geiten toch bij een andere boer staan, dan staan ze toch op het bedrijfsnummer van die andere boer.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  De LTO is er niet voor de boeren en de meeste boeren gelukkig ook niet voor de LTO.

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick De getroffen boeren zijn begin van vorige week al bezocht door de L.T.O.. Lang voor deze posting.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Goed nieuws mensen: er is één Q-koortsbacterie gevonden in kollumergeitenkaas en maandag 4 januari wordt daarom de grootste Geholpen Geitebok van heel Kollumerland halal geruimd. Hans vaarwel; daar ga je!

 • no-profile-image

  Boos meisje!

  Welke ruimploeg zorgt ervoor dat de ratten, honden en katten die de bacterie bij zich dragen geruimd worden? En de drachtige geiten bij de hobbyboeren? Het is schandalig! Eerst 2 jaar aanmodderen, dan enten en vervolgens ruimen. Hoezo geldverspilling! Wat wordt er in de andere landen aan de Q-koorts gedaan? Moet Nederland weer een statement maken?

  Ik leef met jullie mee!! Hopelijk blijven jullie opfokdieren gespaard!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, had ik bijna dit draadje gemist/vergeten :) Ok, stap 1 is dan goed gezet. En wat is nu het LTO standpunt? Waarover is er over gepraat? Vind de LTO het goede en verstandig om de stap naar de rechter te zetten? Waarover heeft men met de geitenhouder gepraat? Steunt men de geitenhouder, zo ja, hoe, zo nee waarom niet? Gaan praten om iemand te onderstenen, of om iemand van een plan af te laten zien is een groot verschil natuurlijk.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat is even zinloos als deze hele ruimingkladderradatsj, maar daar gaat het niet om. Het moet erop Lijken dat er serieus onderzoek wordt gedaan. Dan kan men daarop terugvallen wanneer een toekomstig onderzoekscollege over deze hele zinloze geitenholocaust vragen gaat stellen. 'Rookgordijnstrategie', noem ik dat.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Uit ervaring weten we dat tijdens ruimingen ook bij het CBB vreemde uitspraken mogelijk zijn. Maar in deze situatie lijkt het me absoluut ondenkbaar dat Bruschke gelijk krijgt. Want dan kunnen ze met dezelfde argumenten ook meteen alle andere nog onbesmette bedrijven gaan ruimen.

  Ik ben vooral benieuwd naar de onderbouwing, die de rechter maandag geeft, als hij Bruschke terug naar haar hok stuurt. En hoop dat die ruimte biedt voor een lawine van rechtzaken.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Kan iemand mij uitleggen wat de zin is van het nemen van bloedmonsters, als de geiten toch worden geruimd, of de uitslag nu negatief of positief is?

 • no-profile-image

  Hans

  A. Hamstra uit Ermelo, Als Evert en Mira Lid van LTO zijn dan hoeven ze alleen maar te bellen. Als je zelf lid was dan zou je dit wel weten! Patrick, uit het heelal, we hebben hier niet te maken met wetten maar met een verordening. Zoek zelf maar even op internet wat het verschil is. Ik hoop voor iedereen een gezond en dierziekte vrij 2010!

 • no-profile-image

  jan glas

  evert en mira ik hoop van harte dat jullie winnen en heel nederland achter jullie gaat staan groeten uit diever jan glas

 • no-profile-image

  willem

  Ik denk patrick dat je dit mis hebt, je kan mnl wel èèn bedrijfsnr. hebben en wel op verschillende lokaties mits de afstand niet te groot is.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Bellen kan altijd Hans, maar er zal echt niets gebeuren. De LTO heeft toch al laten weten procederen niet zinvol te vinden. Men betreurt het zelfs dat de vakbond geitenhouders wel wat probeert.

 • no-profile-image

  overeem

  Evert en Mira jullie hebben groot gelijk dat je het er niet bij laat zitten. Wij staan achter jullie en hopen dat jullie deze zaak winnen. Wij zijn misschien te laks geweest.

 • no-profile-image

  arie

  ja Beker, dat betekent dat elke geitenhouder zijn negatieve drachtige dieren naar een andere locatie kan brengen. Dat biedt perspectief. Dan hoeven alle negatieve drachtige dieren niet geruimd te worden. Of heb ik dit verkeerd begrepen?

 • no-profile-image

  jeroen

  dit is gewoon een administratieve fout denk ik. Wacht nu maar af tot volgend jaar en dan zal er recht gesproken worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, rechtspreken, is begonnen omdat we nu met meer als 1 mens op de planeet leven, en dan geconfronteerd worden met de omgeving en anderen. (Helaas soms ,dien je dan ook nog rekening te houden met anderen, tja, dat is altijd niet eenvoudig :( ). Daarom heeft een samenleving gedragsregels gemaakt en wetten afgesproken die dan een afspiegeling zijn van die samenleving op dat moment. Dat wil dus zeggen dat regels en wetten steeds heel secuur moeten worden bekeken, eventueel veranderd moeten worden aan de tijdsgeest, en een gezamelijk doel moet dienen. De praktijk is dus dat een kleine groep ook wetten kan maken om hun doel te bereiken, zoals de CDA, al met al een zeer secure afweging.
  Wel, ik zal deze rechter even helpen, omdat hij natuurlijk ook drinkt met oud en nieuw, en misschien niet helder denkt.
  We hebben een Q koorts, en geiten is het thema nu, en tot probleem gemaakt, door criminelen bij LNV en CDA, en ruimen is wat men eenzijdig beslist heeft, en dat voert men al uit. Deze geitenhouder heeft 2 locaties. Dus eerst moet gekeken worden is een lokatie Q koort vrij dmv melktank-onderzoek zoals elk bedrijf gecontroleerd wordt. Simpel ja of nee. Dan met het bedrijfsnummer. Per bedrijf 1 nummer. Nu dus 2 locaties maar maar 1 nummer. Dus LNV zegt 1 nummer, dus argument, alles ruimen. Wel Starfleet zou beslissen. Als 1 locatie vrij is van de benoeming van besmet bedrijf, en de ander is wel besmet verklaart dmv huidig onderzoek. Dan is de beslissing, het doel is secuur omgaan met problemen, het middel wat ingezet is ruimen (te zwaar in mijn mening, maar in dit verhaal telt dat even niet). Wel, als enig argument overblijft dat het bedrijfsnummer de doorslag geeft om te ruimen, dan is dat buiten proportioneel, en gaat voorbij aan het doel. Geef de geitenhouder een economische boete van 50 euro omdat hij 2 bedrijfsnummers eventueel had moeten hebben, verplicht hem omdat te regelen. En ga de gezonde locatie niet ruimen, want dat onvoorstelbaar wreed, en is PURE WAANZIN.

 • no-profile-image

  a hamstra

  hans uit kollum is het L.T.O voor de boer.
  of is de boer er voor het L.T.O
  hans weet wie er eigenaar is van RENDAC.

 • no-profile-image

  hans

  Je bent niet kritisch maar bevoorbeeld!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.