Redactieblog

848 x bekeken 20 reacties

Publiek geld voor Wakker Dier

Het was weer raak deze week in het programma Radar. Een gecoördineerde actie tegen het eten van eendenlever met de Kerstdagen.

Het bekende recept. Presentatrice Antoinette Hertzenberg kiest een doel uit. Deze keer de eendenhouderij. Ze laat afschrikwekkende beelden zien van het inderdaad niet diervriendelijk voeren van de eenden. Een mevrouw van Wakker Dier zegt met een zorgelijk gezicht dat dit een gebruikelijke vorm is. Tot slot constateert mevrouw Hertzenberg dat we geen eendenlever meer moeten eten.

Dat is de start van een actie van Wakker Dier. De volgende dag wordt in de media via advertenties opgeroepen tot een boycot van restaurants die nog eendenlever op de menukaart hebben.

Zo is het cirkeltje weer rond. Ergerlijk. Vooral als je de lijntjes ziet. Antoinette Hertzenberg is getrouwd met Nico Koffeman, Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Beide zijn uiteraard vegetarisch. De Dierenpartij heeft nauwe relaties met Wakker dier. Zo zet dus de Publieke Omroep via het programma Radar van de TROS een actie van Wakker Dier op de rails.

Met publiek geld. Dat is het onsmakelijke van het hele verhaal. Wakker Dier krijgt meer dan een kwartier zendtijd van de Publieke Omroep. Gratis. Dat betalen u en ik. Dat zou niet moeten mogen. Ik voel er in ieder geval niets voor dat met mijn geld onze tegenstander wordt geholpen. Daar pas ik voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Herkauwer, je hebt me niet begrepen, of je wilt me niet begrijpen. Het gaat mij om de gecoördineerde actie van Radar en Wakker Dier. En ik wil niet dat voor die samenwerking mijn belastinggeld wordt gebruikt. Dan zoeken ze maar een commerciële omroep. En wat mijn opmerking over Wakker Dier als tegenstander betreft (zie andere reactie): je kunt moeilijk volhouden dat het medestanders zijn. Althans zo heb ik het als boer nog niet ervaren. Maar mischien kan iemand mijn ogen openen.....

 • no-profile-image

  Renée

  Hoe meer schokkende beelden uit de bio/vee-industrie hoe beter! Op welke omroep dan ook. De meeste mensen realiseren zich niet wat er voor dierenleed is vooraf gegaan aan hun stukje vlees, vis of gevogelte. Publiek geld? Ach..het wordt in ieder geval met dit soort uitzendingen goed besteed.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vergaderboer, ik ben er nu dus even om te hérkauwen en niet om ogen te openen. En dus kauw ik nog maar eens hér dat Wakker Dier een geregistreerde agrikritische organisatie is die het opneemt voor dieren- en consumentenbelangen. Ik zie niet wat er verkeerd aan is als een publieke omroep zaken over het voetlicht haalt die iedere bewuste consument graag wil weten voordat hij/zij iets koopt en/of consumeert. Als je jouw omroepbijdrage daaraan niet wilt besteden dan staat dat je vrij: gewoon stoppen met betalen of, nog beter, de tv de deur uit! Ook nog beter voor het klimaat! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon afstemmen op een ander kanaal. Maar dat staat de nieuwsgierigheid natuurlijk weer niet toe?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Dat is een feit Rein. Ondanks onze welvaart leeft meer dan 80% van de wereldbevolking onder de armoegrens en daar stoort men zich niet aan milieu- of klimaatcrisis, overbevissing, dierenwelzijn et cetera en zorgt voor een jaarlijkse reproductie van 1 op 1 . Op den duur wreekt zich dit genadeloos en wij maken daar nu de ouverture van mee. Zeven miljard aardbewoners zijn er namelijk al meer dan vijf miljard teveel!

 • no-profile-image

  Gert

  Helemaal eens met de vorige reactie. Alleen met dit verschil: er is geld genoeg voor de mensen. Kijk maar naar de begroting van LTO en die van Wakker Dier. Deze laatste doet met weinig geld en mensen veel en de Landbouworganisaties doen met veel geld weinig. Vooral omdat de niet de juiste mensen op de juiste plaats zitten. Wat dit betreft heb ik bewondering voor Wakker Dier, die er wel in slaagt op kosten van de gemeenschap actie te voeren. Daar kunnen we als boeren wat van leren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat is er eigenlijk mis mee als de publieke omroep in een veelbekeken kritisch consumentenprogramma laat zien hoe bepaalde soorten voedsel en 'delicatessen' feitelijk geproduceerd worden? Absoluut niks dunkt mij. Als er in plaats van Foie gras in beeld was gebracht hoe lief een toom pasgeboren biggetjes bij een fokzeug wel niet zijn of hoe snoezig lammetjes in een vroeg voorjaarszonnetje in de barenburgturbotetragroene wei dartelen, dan was alles kits geweest. Maar zodra de wérkelijk gevolgde productiemethoden op het scherm komen dan deugt het ineens niet meer. Nou, kankerende boeren, ga daar dan maar eens vliegensvlug wat aan verbeteren! Dan geeft Antoinette jullie wellicht ooit nog eens een hete douche!

 • no-profile-image

  stan de boer

  Zeg vergaderboer, het is wel heel triest met je gesteld als je wakker dier 'onze tegenstander' gaat noemen zeg! Als je een beetje bij de tijd bent en oog voor duurzaamheid hebt, weet je ook dat wakker dier je zomaar IN het zadel kan helpen. Als je dieronvriendelijk produceert.... tja...... keuzes.....

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Gossie Vergaderboer, wat weet jij veel zeg! Zo'n knappe kop kan zijn kijkgeld vast wel via de belastingdienst terug gaan halen! Doe ons een lol en reken eventjes voor op welk bedrag dat dus voor dit Radarprogramma neerkomt. Waarbij vooral het bedrag achter de komma interessant is!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het Gijs. Boeren zijn altijd overal tégen wat niet in hun straatje past. Vergaderboer is dan nog zo netjes om niet te gaan schelden en insinueren. Daarom hield ik mij van de domme en deed nét alsof ik een zwartkijker uit de oude doos was. Met Wipstaartje op schoot en slurpend aan hete geitenmelk, kijkend naar Antoinette in een door Koffeman geregisseerde Wakker Dier soap, met jouw gefoltervoederde familieleden in de hoofdrollen! Heel wat béter dan een door de belastingbetaler gesponsorde EO-gossip en Kruk zoekt Vrouw-ellende! Ach ja, van boeren moet je houden!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jawel Renée, maar ik krijg wel eens het idee dat we dit soort forums beter via Max Geheugentrainer rond koffietijd op werkdagen kunnen gaan voeren. Want boeren kunnen ook heel erg slecht onthouden!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Groot gelijk dat ze deze misstanden op de tv laten zien. Gijzen levend plukken( ja IKEA)! In feite bijna doodvoeren. Nee, men kan niet genoeg van dit soort misselijkheden aan de kaakstellen. Men is in de agrarische sector wel in staat om de mooie kant van de sector te laten zien. Als het even niet uitkomt ,vergaderboer, dan gaan we toch lekker onder de gordel stoten? Hopelijk gaan er nog veel meer zaken openbaar worden.

 • no-profile-image

  eerlijkvlees

  Spotvogel maas en waal,
  Jullie doen je best om Nl se boeren in een slecht dag licht te zetten dit lukt aardig veele boeren stoppen omdat de regel druk te groot is en de kosten te hoog worden. echter is en blijft het een spel van vraag en aanbod! de markt blijft dit wil zeggen dat er vlees van uit andere landen of continenten in gevoerd moeten worden ik ben op veele bedrijven geweest bv in het oostblok en hier word niet naar dierenwelzijn gekeken het zijn alleen de €'s die tellen. jullie zouden het Nl systeem moeten promoten daar zijn veel meer dieren mee gebaat!!!! En voor dat je een reactie geeft zou ik eerst je ogen open doen en zelf in deze landen gaan kijken waar het grootste deel van het vlees word geproduceerd!

 • no-profile-image

  Marc

  Merkwaardig, die harde woorden van degenen, die kennelijk op boeren tegen zijn. Over het echte probleem, met publiek geld de actie van Wakker Dier sponseren wordt bijna niet gespoken. Het gaat alleen over het afkatten van boeren, die binnen de wettelijke regels gewoon hun werk doen. Zo komt het nooit tot een vruchtbare samenwerking tussen de verschillende partijen.

 • no-profile-image

  dier

  Als vergaderboer zulke problemen heeft met reklame van belastinggeld dan had ik verwacht hem te horen over de reklame voor kalfs en kippevlees. Over partijdig gesproken....

 • no-profile-image

  rein

  Ondanks alle milieu -en klimaatconferencies,gaat het egoïstische mensdom,vroeg of laat,aan haar eigen welvaart tenonder.

 • no-profile-image

  roddelkont

  kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip. de campagne wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie. kijk dat is campagnevoeren van belastinggeld, vergaderboer. Maar Wakker Dier ontvangt geen dubbeltje belastinggeld, anders dan de bio-industrie. Wakker dier voer campagne met geld van haar donateurs en doet dat inderdaad veel effectiever dan de dik met belastinggeld gesponsorde bio-industrie. En qua radar, zaten er feitelijke onjuistheden in de uitzending? Worden ganzen en eenden niet onder dwang gevoerd met een pijp in hun strot? Spraken de restaurants niet de onwaarheid over de productiewijze van foie gras? Radar is een consumentenprogramma en als consumenten worden voorgelogen met rooskleurige praatjes over diervriendelijke foie gras die niet blijken te kloppen, dan is er weinig mis mee wanneer wanneer iemand daar met publiek geld aandacht voor vraagt dunkt me...

 • no-profile-image

  Eerlijkheid

  Vergaderboer, de agribusiness heeft zichzelf op dit aspect slecht voorbereid en heeft geen geld over voor de juiste mensen op de juiste plaats. Ik heb reeds meer dan 10 jr geleden voor deze vermenging van media en actiegroepen gewaarschuwd. Veelal werd ik wat meewarig aangekeken... Nu is het te laat.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Herkauwer begrijpt inderdaad niet waar het over gaat. Publieke omroepen worden met belastinggeld betaald. Ik kan dus niet stoppen met betalen. Daarom verwijs ik ook naar de commerciële omroepen. Moeilijk, Herkauwer? Dan maar even in stilte en vaak herkauwen voordat u weer wat schrijft.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Best Dier, je weet hoe dat gaat met veel boeren: zij willen altijd hun eigen liedje voorgedragen krijgen en andere klanken believen zij niet. Maar al dertig jaar geleden zong Doe Maar: "hé, er zit een knop op jouw tv, die helpt je zo uit de puree, zet 'm af en kom maar mee, de bloempjes buiten zetten!" Maar een echte hedendaagse boer heeft natuurlijk niks met bloemen want die slijt zijn leven op het volkomen doodgespoten akkerland of in graslanden waarin zelfs een paardenbloem nauwelijks nog kan leven. Dat heeft natuurlijk allemaal niks van doen met ganzen- of eendenlever, maar is op ons platteland helaas wel hedendaagse reality-tv!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Eerlijk Vlees, ik ben geen actievoerder en ik weet waarover ik praat. Ik was zondag jl nog in Vrbovec in Kroatië bij slachterij "Pik" en kwam maandag in Sarvar in Hongarije ook langs een grote exportslachterij. En de Vion hier in de buurt ken ik van haver tot gort. Maar dat gaat allemaal over niks. Dit forum gaat namelijk over Foie gras en als je meent dat dit zich verhoud met een fatsoenlijke omgang met dieren dan verschillen wij daarover van mening.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.