182 x bekeken

Openbaarmaking vergroot vertrouwen consument niet

De openbaarmaking van controlegegevens door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) draagt niet bij aan het vertrouwen van consumenten in product- en voedselveiligheid.

Dat blijkt een evaluatie, die landbouwminister Gerda Verburg vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten positief zijn over de openbaarmaking, maar dat hun al hoge vertrouwen er niet verder door wordt vergroot.

Ook het effect op het keuzegedrag van partijen in de keten is klein; veel bedrijven zijn niet bekend met de openbaarmaking van de controlegegevens. De maatregel leidt wel tot meer risicobeheersing bij bedrijven en gemeenten. Dat heeft vooral te maken met de vrees voor imagoschade.

Aan de openbaarmaking zijn hoge kosten verbonden. Tot nog toe bedroegen de ontwikkelkosten ruim 700.000 euro. Daarnaast is er jaarlijkse een half miljoen nodig voor onderhoud, uitvoering en communicatie.

Om de bekendheid met de openbaarmaking te vergroten, krijgen de controlegegevens een meer prominente plek op de website van de VWA. Ook worden de gegevens beter toegankelijk gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.