Redactieblog

528 x bekeken 3 reacties

Ontsmettingsmiddel tegen Q-koorts wacht op toelating

In Nederland zijn ontsmettingsmiddelen beschikbaar die ook werken tegen de bacterie Coxiella Burnetii die Q-koorts veroorzaakt.

Dat zegt bacterioloog Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). "De middelen zijn echter niet formeel toegelaten voor bestrijding van de bacterie. Bij de toelating van een middel moet aangegeven worden tegen welke bacterie ze werken en dat moet in de praktijk ook bewezen zijn", zegt Van Zijderveld.

De bacterie Coxiella burnetii die Q-koorts veroorzaakt is echter een bijzondere bacterie. "In de natuur maakt de bacterie zichzelf resistenter, waardoor hij langer kan overleven. Het lijkt een beetje op een ziektekiem die sporen vormt om langer te overleven." Mede hierdoor zijn de middelen niet geregisteerd voor bestrijding van Q-koorts. "Maar ik ga ervan uit dat de ontsmettingsmiddelen die we hebben ook werken tegen Q-koorts. Zeker wanneer de bacterie net is uitgescheiden en nog niet lang in de natuur zit is de bacterie goed te bestrijden." Via koken, pasteurisatie of sterilisatie zoals bij Rendac wordt toegepast, wordt de bacterie ook gedood.

Het ministerie van landbouw laat weten onderzoek te doen naar beschikbare middelen. Het middel Virkon S van Dupont blijkt uit Australisch onderzoek effectief tegen Q-koorts. Het middel wordt in afwachting van definitieve toelating gedoogd door het CTGB.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Pas op met Neocidol. Het bevat organofosfaten, die het zenuwstelstel aantasten, ook bij mensen. Het is niet voor niets een tijd verboden geweest en ik snap niet dat het weer is toegelaten voor preventief gebruik.
  Virkon-S lijkt, voor zover ik uit de informatie van Dupont kan opmaken, niet gevaarlijk, omdat het is gebaseerd op eenvoudige organische zouten en organische zuren.

  Kijk ook eens op: http://www.warmwell.com/oppage.html

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Jan Ergens u spreekt over het produkt Neocidol . Dit is geen ontsmetingsmiddel maar een bestrijdingsmiddel . En inderdaat een organische fosfor verbinding , die zenuwstelsel aantast. Maar geen ontsmettende werking heeft . Bij blauwtong bestrijd dit middel de muggen die blauwtong versprijden . Dit middel is waarschijnlijk toegelaten omdat er op dit moment geen beter werkend alternatief is voor bestrijden van deze insecten op dieren . En met zuren en zouten kan men geen insecten doeltrefend op dieren bestrijden en in stallen enz. ook niet . En men mag geen middelen gebruiken voor iets waar voor ze niet zijn toegelaten . Zuren en zouten kunnen wel een ontsmettende werking hebben . Maar indien niet toegelaten mogen zij voor dat doel niet gebruikt worden . Soms gaan economische belangen voor gezondhied . Dus zorg bij toepassen van deze middelen voor goede handschoenen ,spuitoveral en adembescherming met een A2P3 filter , werkt u ook nog met ontsmettingsmiddelen kunt u best AB2P3 fiter nemen . Kent u de stoffen waar u mee werkt niet neem dan voor de zekerheid maar een ABEK2P3 filter . Beste is om bij deze filters een volgelaatsmasker te gebruiken . Eigen veiligheid gaat voor alles. U bestijdingsmiddelen handelaar weet wel welk masker en filter u best kunt gebruiken bij de middelen die hij bij u verkoopt .

 • no-profile-image

  ontsmettingsmiddel

  Ach weer wachten op toelating van een goed werkend middel tegen een bacterie. En als er eens middelen waren die goed hielpen dan zorgt er wel weer een wet voor dat het niet meer gebruikt/verkocht mag worden. Neem tot een paar jaar terug Neocidol, prima middel tegen allerlei parasieten en toen opeens mocht het niet meer, todat er blauwtong kwam.... Zo zijn er vele middelen verdwenen die zeer preventief tegen bacterien, ziektekiemen of ongedierte werkten. Maar dan zijn er altijd weer van de personen die er zorg voor dragen dat het verboden wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.