Redactieblog

Onduidelijkheid over ontsmettingsmiddel Q-koorts

In Nederland zijn ontsmettingsmiddelen beschikbaar die ook werken tegen de bacterie Coxiella Burnetii die Q-koorts veroorzaken.

Dat zegt bacterioloog Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). "De middelen zijn echter niet formeel toegelaten voor de bestrijding van de bacterie. Bij de toelating van een ontsmettingsmiddel moet aangegeven worden tegen welke bacterie ze werken en dat moet in de praktijk ook bewezen zijn", legt Van Zijderveld uit.

De bacterie Coxiella burnetii die Q-koorts veroorzaakt is echter een bijzondere bacterie. "In de natuur maakt de bacterie zichzelf resistenter, waardoor hij langer kan overleven. Het lijkt een beetje op een ziektekiem die sporen vormt om langer te overleven", legt Van Zijderveld uit. Mede hierdoor zijn de ontsmettingsmiddelen niet geregisteerd voor bestrijding van Q-koorts.

"Maar ik ga er vanuit dat de ontsmettingsmiddelen die we hebben ook werken tegen Q-koorts. Zeker wanneer de bacterie net is uitgescheiden en nog niet lang in de natuur zit is de bacterie goed te bestrijden", aldus CVI.

Via koken, pasteurisatie of de meerdere stappen van sterilisatie die bij de vernietiging van kadavers bij Rendac worden toegepast wordt de bacterie ook gedood.

Het ministerie van landbouw laat weten onderzoek te doen naar beschikbare ontsmettingsmiddelen. "Er zijn wel middelen, maar die mogen niet zomaar in open ruimtes worden gebruikt", aldus een woordvoerder van LNV.

Het middel Virkon S van Dupont blijkt uit Australisch onderzoek effectief tegen Q-koorts. Het middel wordt in afwachting van een definitieve toelating gedoogd door het CTGB. "Veehouders kunnen het gewoon toepassen in stallen", aldus Laurens van Lierop van Biosecurity.

Of registreer je om te kunnen reageren.