Redactieblog

6 reacties

Moeilijke week voor pessimisten

Pessimisten hebben een zware week achter de rug. Het wemelde van positieve uitspraken. Ik dacht even aan Sieta van Keimpema. Haar gedachtegoed kreeg er van langs.

Dat begon al met de uitspraak van Tjeerd en Fetsje Terpstra. Een Nederlands echtpaar, dat verkaste naar Duitsland en daar een bedrijf opbouwde. Ze produceren nu 8 miljoen kg melk op 700 hectare grond. Zij zeggen: "Een slechte melkprijs is wel eens goed. Dat dwingt je tot nadenken over je bedrijf". En: "Veertig cent is een gevaarlijke melkprijs. Dan stappen afnemers over op plantaardige alternatieven". Zinvolle uitspraken van boeren, die onze directe conculega's zijn in Europa.

Dan Jack Rijlaarsdam in Nieuwe Oogst. Hij schrijft een positieve column over klagen of aanpassen. Een jonge man wiens opmerkingen getuigen van wijsheid: "Het verleden heeft geleerd dat een ondernemer, die zich het snelst aanpast aan veranderende omstandigheden, doorgaans de beste uitgangspositie creëert."

Jeroen Zuidberg hield een inleiding voor jonge boeren. "Straal uit dat je er zin in hebt", betoogde hij. Op dezelfde bijeenkomst zei Kees Maas van DCA: "Jullie moeten verder kijken dan de eigen kavel. Het is goed eens tegen de stroom in te roeien".

Tot slot hockeycoach Han Lammers. Zijn credo is: "Waar een crisis is, is een kans. Je speelt niet tegen de crisis, maar tegen je concurrenten. Voortdurend vernieuwen is van wezenlijk belang." Woorden, die zo voor de huidige veehouderij kunnen gelden.

Ik sluit graag af met een ijzersterke uitspraak van de hockeycoach: "Winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus." Begrijpt u dat mijn weekend niet meer stuk kon?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Nog een positieve uitspraak: Heb geen vrouw met een gat in de hand, kan zodoende geld uitgeven zo als ik het wil.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nog een andere positieve uitspraak. Mijn schulden positie is het eind van het jaar veel beter dan aan het begin van het jaar. En dat door de lage melkprijs. Al moet hij 2010 wel een klein beetje hoger. Maar niet al te veel!!! Voor je het weet gaan er weer van die gekke melken die het niet kunnen, en dat verhoogt mijn kostprijs!

 • no-profile-image

  houdt de boel

  Ook een zware week achter de rug voor optimisten. 50.000 ha minder landbouwgrond in Nederland. AVEBE krimpt productie met 20%. En er is nog steeds geen structurele oplossing voor de zuivelmarkt.

 • no-profile-image

  stammie

  Ach ja, pessimisten zijn in ieder geval goed in 1 ding en dat is het zoeken en altijd weer vinden van problemen. Maar wie moeten de problemen dan weer oplossen... Inderdaad de optimisten. En zo is de boel inderdaad weer in evenwicht.

 • no-profile-image

  Gert

  Goed dat er optimiste zijn. Pessimisten praten je de put in, optimisten geven hoop. En wat al die uitpraken betreft, er zijn erg leerzame bij. Vooral die over de melkprijs van veertig cent. Dat die te hoog zou zijn. Ik geloof dat ook wel. Als je door een te hoge prijs je zelf uit de markt prijst, heb je daar jarenlang last van. Als de afnemers overgaan op plantaardige eiwitten, dan heb je mogelijk een klant voor eeuwig verloren. Daar moeten we voor oppassen. Misschien is een melkprijs van maximaal 35 cent wel het meest wenselijke.

 • no-profile-image

  Henk

  Is iemand die blij is met een dode mus ook een optimist ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.