Redactieblog

4 reacties

'Melkveehouderij begint 2010 beter dan 2009'

De Nederlandse melkveehouderij begint 2010 beter dan 2009.

Dat zegt voorzitter Siem-jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. "We hebben een moeilijk jaar achter de rug met historisch lage prijzen. De melkprijs is nu iets beter en we kunnen gematigd positief zijn over de verwachtingen voor 2010", aldus Schenk.

Hij voegt eraan toe dat het afgelopen jaar zichtbaar is geworden dat de melkprijs sterk afhankelijk is van de economische situatie. "Hoewel de marktsignalen op dit moment positief zijn, weten we ook dat de economische incidenten veel effect hebben op de melkprijs. De economische crisis en daarmee de verandering van de welvaart in de wereld heeft veel effect op de melkprijs."

Schenk ziet 2009 als een leerjaar waarin de sector veel leergeld heeft betaald. "Veel ondernemers zijn kritischer naar de kosten gaan kijken. Daar komt bij dat de twee voorgaande jaren goed waren en dat de sector niet gewend was aan sterke prijsfluctuaties. Al lijkt het op basis van de huidige quotumprijs dat we nog niet genoeg geleerd hebben." De bestuurder vindt dat de vaste kosten van de Nederlandse melkveehouderij een kwetsbaar punt is. "Iedere ondernemer heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid."

Schenk zegt dat de Nederlandse zuivel een goede uitgangspositie heeft, maar waarschuwt dat het te veel gebruiken van deze plussen ook tot zwakte kan leiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Ik vond het de laatste tijd al zo rustig rond sjs en zijn lto als het om de melkveehouderij gaat Hij kan[ ?] wel boer zijn maar als ik dit weer zo lees staat hij er mijlen ver vanaf Het toverwoord kosten besparing kun je wel regelmatig noemen maar als je daar niets meer kunt uithalen en de opbrengstprijzen ver onder de kostprijs liggen kan sjs daar beter zijn pijlen op afvuren Ook de bestuurders van lto die in bersturen als waterschap i & r gd en zo zijn er nog veel meer te noemen die de prijzen alle jaren verhogen daar veel meer aandacht aan schenken Leg daar de vinger ook eens bij en als ze niet willen luisteren vervang ze dan maar doe daar ook wat aan. sjs steek de hand in eigen boezem en begin bij je eigen lto

 • no-profile-image

  arnoud

  bla bla sjs heeft zelf dus ook nix geleerd van 2009
  een beter 2010 toegewenst

 • no-profile-image

  gert

  roep maar niet te hard,Friesland -Campina zit al weer op 30 cent in januari

 • no-profile-image

  gli

  Inderdaad is die kostprijs belangrijk. Eén van de onderdelen van de vaste kosten is de pacht. Ik weet het niet zeker maar ik heb het idee dat er heel weinig pachters in de top zitten van LTO.
  Ik bedoel dus die mensen die voor 100%pachter zijn. Niet diegenen die er een paar bunder bij pachten.
  LTO en naar het mij lijkt ook de BLHB zijn zo stom geweest in te stemmen met een voorstel die pachters nu heel zwaar opbreekt. Het gevolg is dat pachters nu worden opgezadeld met een pachtprijsverhoging die er niet om liegt. Een concreet voorbeeld! Een pachter van het Kampereiland loopt het risico dat, wanneer hij 40 ha pacht van de gemeente Kampen, door Noorderstaete Rentmeesters wordt opgezadeld met een pachtprijsverhoging van 6000 euro. Dank je wel!!!!!! zou ik dan zeggen als oudbestuurder van de Kampereilander Pachtersbond. Van een evangelische benadering van het probleem verneem ik 0,00%. Welnee: rentmeesters zijn gewoon rentmeesters en proberen het maximale uit het vastgoed van hun opdrachtgdever te halen. En zo hoort het ook in de tegenwoordige maatschappij!

Of registreer je om te kunnen reageren.