Redactieblog

182 x bekeken

LTO steunt aanpak Q koorts op hoofdlijn

LTO Nederland staat in hoofdlijnen achter de plannen van het ministerie van landbouw en volksgezondheid over de aanpak van Q-koorts.

Dat zegt voorzitter Albert-Jan Maat. “We moeten zo snel mogelijk de besmette dieren afvoeren om de verspreiding van de bacteriën te beperken. Ook moeten we ervoor zorgen dat de onrust verdwijnt. LTO pleit ervoor om in 2010 een situatie te krijgen waarbij alleen nog geënte dieren zijn.”

LTO heeft wel kritiek op de aanpak. “In het plan staat dat buiten het vaccinatiegebied alle dragende dieren op besmette bedrijven worden geruimd. Daar zijn wij tegen, omdat hierbij ook mogelijk gezonde dieren worden geruimd. Beter is om alle dieren op deze bedrijven individueel te testen, zodat de gezonde dieren gespaard blijven. In onze ogen is er nog voldoende tijd voor het aflammerseizoen om de dieren van tevoren te testen”, aldus Maat.

Provincie Noord-Brabant

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van provincie Noord-Brabant reageert positief op de maatregelen die aangekondigd zijn. “Ik ben me ervan bewust dat de maatregelen voor de getroffen boeren en andere betrokkenen lastig en pijnlijk zijn. Aan de andere kant zijn deze maatregelen vanuit het oogpunt van volksgezondheid onvermijdelijk”, aldus Van de Donk.

LTO-vakgroep Geitenhouderij

Geitenhouder Jan van Lokven uit Vinkel (Noord-Brabant) heeft met opluchting gereageerd op de beslissing dat alleen zieke dieren van zijn besmette bedrijf worden gedood. Voor zijn bedrijf is het besluit echter een zware dobber, zei hij in een interview met Omroep Brabant.

De voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vindt de aangekondigde ruiming vooral 'zuur' voor zijn collega's buiten het vaccinatiegebied. Zij moeten ook niet-besmette dieren afstaan. Volgens Van Lokven kunnen die boeren er niets aan doen dat hun geiten en schapen niet zijn ingeënt, omdat er simpelweg te weinig vaccin was.

Geitenhouders gaan een moeilijke toekomst tegemoet, juist omdat de drachtige dieren worden gedood, schetste Van Lokven.

Of registreer je om te kunnen reageren.