Redactieblog

1 reactie

LTO: aanpak Q-koorts is mokerslag voor sector

Het ruimen van alle drachtige geiten is een mokerslag voor de geitensector. Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

LTO Nederland gaat niet akkoord met de plannen van landbouwminister Gerda Verburg om alle drachtige geiten te ruimen. “We zijn en blijven tegen het ruimen van gezonde dieren”, aldus Maat van de belangenorganisatie. Via de Tweede Kamer hoopt de organisatie het ruimen van gezonde dieren alsnog te voorkomen.

LTO reageert verbijsterd op het feit dat het testen van individuele dieren niet betrouwbaar genoeg is. “Hoe kan het dat die test volgens deskundigen altijd als betrouwbaar is aangemerkt. Tot gisteren. Toen hebben wetenschappers aangegeven dat de test niet 100 procent garantie geeft, waardoor we nu veel gezonde dieren zouden moeten doden. Laat de minister hier maar een goede verklaring voor geven. Deze test is de basis van onze aanpak van Q-koorts”, zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO.

“Dit is een overkill van maatregelen, waarbij we ook niet weten of ze het effect hebben dat we graag willen hebben”, aldus Maat. LTO voorziet dat de maatregelen voor bedrijven het faillissement zal betekenen.

Maat heeft grote moeite dat Verburg heeft besloten de dieren op het bedrijf te doden. “Dit is zeer zwaar en emotioneel voor de geitenhouders. De sector verdient dit niet. De sector heeft zich vanaf het begin van de problemen volledig ingezet en meegewerkt aan het beleid om de ziekte te bestrijden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Is dat tankmelkonderzoek dan wel 100 % betrouwbaar. Dat zal dan ook wel niet waterdicht wezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.