Redactieblog

466 x bekeken 14 reacties

Jansen hoopvol na rechtszaak

Geitenhouders Evert en Mira Jansen uit het Drentse Hoogersmilde reageren hoopvol na het kortgeding dat ze aanspanden tegen het ruimen van 750 opfokgeiten op een nevenlocatie van hun besmette bedrijf.

“We hebben dit gedaan om ons recht te halen. We kijken hoopvol uit naar de uitspraak van de rechter”, aldus Evert Jansen.
Jansen gaat zijn bedrijf uitbreiden en om zijn grotere stal te bevolken heeft hij 750 geiten in opfok bij een collega-veehouder, op 1,5 kilometer afstand van zijn bedrijf. “We hebben deze dieren op mijn UBN. Dat is bewust in verband met de gezondheidsstatus CAE en CL op mijn bedrijf. Als we twee bedrijven zouden maken, zou dat veel administratieve last met zich mee brengen”, legt de ondernemer uit.

Jansen heeft er alles aan gedaan om verspreiding van Q-koorts te voorkomen. “We kregen pas heel laat vaccin en daarmee hebben we de jonge dieren toch gevaccineerd, ook al waren ze al drachtig. Je doet er alles aan om erger te voorkomen.”

Op het bedrijf zijn geen klinische verschijnselen van Q-koorts en ook in de omgeving zijn geen mensen ziek geworden door Q-koorts. Ook advocaat Johan van Groningen is hoopvol. “De argumenten die we hadden zijn overeind gebleven. De rechter had zich goed ingelezen in het dossier waardoor hij ook de goede vragen kon stellen”, aldus Van Groningen.

Het ministerie van landbouw reageert eveneens tevreden over de gang van zaken tijdens de zaak. Het ministerie was met vier deskundigen en een advocaat ruim vertegenwoordigd tijdens de zaak. “Het is nu afwachten wat de rechter gaat oordelen”, aldus Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer van LNV. “Of er meer rechtszaken komen zal ook afhangen van deze uitspraak”, zegt Bruschke desgevraagd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  familie Jansen veel succes en ik hoop werkelijk dat jullie het redden. Je hebt alle technische argumenten aan je kant, toch denk ik dat het heel moeilijk gaat worden. Gezond verstand heeft er namelijk niks mee te maken, LNV is van zins de regels volgens de letter toe te passen en drukt hierin door. Afwijken hiervan zou individuele verantwoording van een ambtenaar betekenen, en daar heeft men een broertje dood aan, ook Gerda. Dit is extra raar (en wrang voor de fam Jansen) omdat het hele verhaal een pure LNV aangelegenheid is; zij bepalen de regels zelf, Brussel heeft er niks mee van doen. Tenslotte, de complottheorieen van Herkauwer; daar ga ik niet in mee.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Zwartebroeker, het gaat niet om een geschonden imago, want daar heeft Verburg lichtgrijze haarlak aan. Het gaat erom de hele geitensector middels ruiming te saneren of nog liever: om zeep te helpen. En dan is het lastig als één boer dieren op twee plaatsen blijkt te houden. Foutje!! Dan ga je dus op je bureaucratische strepen staan en ruim je ook zo'n bedrijf. Want nogmaals: het gaat niet om de Q-koorts sec, want dat is slechts een middel. De ruimingen zijn het ware doel. Daarom moet dit alles meteen gestopt worden en dient de hele gang van zaken vanadf 2006 eerst onderworpen te worden aan een onafhankelijk parlementair onderzoek. Dat wil zeggen: zonder vertegenwoordiging vanuit het CDA. Want dat is de aanstichter van alle kwaad!

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Vanochtend zag ik deze tweet: "Vandaag uitspraak rechtszaak "De Wolf" en de 750 jonge drachtige geitjes. Helaas, alleen in sprookjes loopt het goed af http://bit.ly/503RlG ". Hopenlijk neemt de rechter wel de goede beslissing. we zouden de zweden moeten volgen en de Wolf aanpakken!

 • no-profile-image

  Han

  Ik wens Jansen een goed 2010 te beginnen met een positieve uitspraak van de rechtbank. Als dit niet zo mag zijn toont dit weer duidelijk aan dat je als boer zoveel mogelijk kleine eenheden moet maken als technisch mogelijk is, om dit soort bureaucratische beslissingen te voorkomen.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Anders dan bij mkz en vogelgriep is er geen sprake van een virus dat na bepaalde tijd weer verdwijnt. De ruimingen waren dan ook bedoeld om de bacterie terug te dringen, uitroeien is onmogelijk.
  Waarom je dan een bedrijf zou willen ruimen waar geen besmetting is geconstateerd, en zelfs geen sprake is van verdenking, druist in tegen alle logica.
  De minister zou dit zelfs helemaal niet moeten willen ! Dat ze toch vier van haar dure ambtenaren naar de rechtzaak stuurt is uiterst bedenkelijk.
  Wat willen jullie nu werkelijk, Klink en Verburg ? Q-koorts terug dringen of zo veel mogelijk ruimen om jullie geschonden imago te redden ???

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dat is omkoperij van een ambtenaar in functie, Geen Boer. En dat is strafbaar. Pas maar op dat je zelf straks niet geruimd wordt.

 • no-profile-image

  geen boer

  bedenk ik me nu pas: mevrouw Bruschke, u bent net aangetreden. Een prima gelegenheid om positieve aandacht op uzelf te vestigen: maandagochtend naar de rechtbank laten bellen met de mededeling dat u na heroverweging hebt besloten dat er geen gronden zijn voor ruiming van dit bedrijf dat administratief weliswaar een onderdeel is van een ander 'besmet' bedrijf, echter een aparte epidemiologische eenheid vormt die als onbesmet gezien wordt. Ik stuur uw bureau een kistje wijn met de beste wensen wanneer u het doet!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Uit de berichtgeving komt naar voren dat er alles aan is gedaan om besmetting van de geiten te voorkomen en dat de dieren op de van het hoofdbedrijf gesepareerd liggende opfoklokatie allemaal tijdig gevaccineerd zijn. Redelijkerwijze gesproken bestaat er mijns inziens dan ook geen enkele rechtsgrond om deze dieren te ruimen. Dat LNV het nodig achtte om maar liefst vier 'deskundigen' ter zitting te sturen (terwijl het ministerie even zoveel jaren in gebreke bleef bij het nemen van maatregelen ter beheersing van Q-koorts in de geitensector) is eerder een zwaktebod. Want kennelijk meent men deze zaak met ambtelijke overkill te kunnen winnen. Ik hoop dat de rechter niet zwicht voor deze LNV-machtsexcercitie en wens Mira en Evert veel sterkte en de rechter veel wijsheid, inzicht en besluitvaardigheid toe.

 • no-profile-image

  zwalker

  Dat is van de zotte Van De Zotte. Weet je wel waarover je het hebt? Zweden is gigagroot en we praten daar over enkele tientallen wolven. Leven en laten leven dus. Want een Wolf valt vrijwel nooit mensen aan. Hoogstens degenen die in schaapskleren rondlopen.

 • no-profile-image

  J.DeLange

  Evert en Mira,
  Veel sterkte de komende tijd en gezien de logische beredenering, welke ook in de reacties worden genoemd zie ik de rechterlijke uitspraak zonnig voor jullie in. Een goed 2010!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Pas als de laatste geit geruimd is, dan denkt men terug aan Griep en Pest, of Mkz en Gekke koeien, géén boer en domheid op zijn bést! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Morgen zou de pers massaal en in overleg met Evert en Mira Jansen naar beide bedrijven in Hoogersmilde moeten gaan om ervoor te zorgen dat niet alleen Nederland en Europa maar de hele Wereld op de hoogte wordt gebracht van de intens schandalige manier waarop in dit land de Confessionele poiltiek en de harteloze ambtenarij met het leven van mens en dier omspringen. Balkenende bedankt: je hebt een poel des verderfs van dit land gemaakt!

 • no-profile-image

  Chiara

  Daar ben ik het helemaal mee eens Wipstaartje!

 • no-profile-image

  Chiara

  Ik hoorde net wat de rechter besloten heeft, en het benam letterlijk mijn adem. Ik ben bijna in staat om alle dierenvrienden te bellen en ons vast te ketenen aan de boerderij om het ruimen zo moeilijk mogelijk te maken. Het is volslagen onzin om kerngezonde geiten te laten sterven omdat de minister op haar strepen gaat staan. Echt uiterst belachelijk! Dit zijn van die dingen waar ik ZO ontzettend kwaad over kan worden. Het gaat nergens over, en de dieren zijn er de dupe van. Denk eens niet aan je politieke status (die toch niets voorstelt) en denk eens aan de mensen, en vooral de gezonde geiten die zonder reden van het leven beroofd worden. Dat kun je toch niet maken?

  Als er mensen met goede acties komen, doe ik er zeker weten aan mee!
  Ik wens de familie heel erg veel sterkte in deze moeilijke periode!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.