Redactieblog

216 x bekeken 1 reactie

Het zal de leden worst zijn

Het besluit over de fusie Agrifirm en Cehave komt later. Tegen de bedoeling in. Wat is er aan de hand?

Niets volgens directeur Loman van Agrifirm. Rond de jaarwisseling was geen keiharde streefdatum. Dat het nu april wordt, is geen probleem. Waarom echter deze vertraging? Bekend is dat de opkomst op de voorlichtingsbijeenkomsten in begin december tegenviel. Weinig interesse dus van de leden?

Het lijkt er op. Toch is het in tegenstelling met de vragenstelling in de vergaderingen. Daar werd volgens voorzitter Koekkoek vaak gezegd: "Blijf dicht bij de leden".

Toch is de lage opkomst een teken aan de wand. Als het hen interesseerde waren ze wel massaal op de vergaderingen gekomen. Nu dat niet het geval is krijg je het gevoel dat ze denken: "Het zal me worst zijn. Het gaat toch door, waarom zal ik me druk maken?"

Als voorbeeld FrieslandCampina. Die fusie werd door de ledenraden met een enorme meerderheid van stemmen aangenomen. Niet dat men er allemaal voor was. Het systeem van Ledenraden werkt echter zo dat tegenstemmers niet echt gehoord worden.

Bij Agrifirm en Cehave is dat niet anders. Ook daar overheerst het gevoel dat het eitje al gebakken is. Om als zoutstrooier dienst te doen, hebben de leden dan geen behoefte aan. Bovendien zijn leden van veevoercoöperaties lang niet allemaal trouw. Ze kopen veelvuldig elders hun voer in. De geringe opkomst op de vergaderingen is dan verklaard. Ze hadden rond de jaarwisseling best kunnen besluiten. Het had een nieuwe ronde energievretende vergaderingen in februarimaart kunnen besparen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    C en A

    Niet alleen de boeren kunnen van de ene op de andere dag van een ander gaan voeren. Ook de werknemers zijn weinig loyaal en solliciteren inmiddels dat het een lieve lust is. De komende jaren zal het fusiebedrijf alleen maar veel verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.