220 x bekeken 18 reacties

Forse kritiek op CDA wegens intrekken verzet ontpoldering

Zoals verwacht geeft het CDA het verzet tegen het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder op.

Dat bleek gisterenavond tijdens een debat in de Tweede Kamer met landbouwminister Gerda Verburg en minister-president Jan Peter Balkenende. Volgens CDA-woordvoerder Joop Atsma kan zijn fractie 'alles wikkend en wegend niet anders dan het kabinet volgen'. De regering besloot onlangs de ontpoldering door te zetten.

Atsma oogstte veel kritiek met zijn opstelling, omdat het CDA altijd mordicus tegen deze maatregel is geweest. Ook verweten voor- en tegenstanders van ontpoldering de partij niet zijn vaste woordvoerder op dit dossier, Ad Koppejan, te hebben afgevaardigd. Enkele partijen spraken de verwachting uit de hij als enige van zijn fractie alsnog tegen het kabinetsbesluit zal stemmen, iets wat Atsma niet wilde bevestigen.

De Tweede Kamer bevroeg Verburg tijdens het overleg over een kritische brief van de Raad van State. Het hoogste rechtscollege zou niet overtuigd zijn van de argumenten van het kabinet dat natuurcompensatie voor de derde verdieping van de Westerschelde niet nodig is. Verburg wilde hier niet op in gaan.

Wel gaf zij aan dat inmiddels drie van de vier natuurbeschermingsorganisaties hun bezwaren bij de Raad van State tegen de verdieping hebben ingetrokken. Om welke clubs het gaat, zei de minister niet. Mogelijk trekt ook de vierde zich nog terug, waardoor de rechtszaak, nu gepland voor later deze maand, waarschijnlijk zou komen te vervallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Totaal Doorgeslagen, jouw betoog raakt kant noch wal. Je hebt wellicht ergens de klok van Arnemuiden horen galmen, maar ben op jouw zoektocht naar de klepel het rechte pad volkomen bijster geraakt. Daarom probeer je ons een oor aan ter naaien door te doen voorkomen alsof er jou een loer gedraaid wordt. Stem je misschien toevallig CDA? Want dat soort lieden weet ook nooit waarover zij het hebben! Analfabeten: de schrik van ieder geciviliseerd mens!

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat hele gedoe met natuurcompensatie is toch zo'n stuk onzin. Nederland is sinds vanoud een cultuurlandschap. Eeuwenlang hard werk, om trots op te zijn, wordt nu dankzij een stel natuuraanbidders en de door hun gemanipuleerde politici verneukt.
  Je wordt hier verdomme nog an toe triest van.

 • no-profile-image

  gert

  Toch zullen veel boeren straks veel boeren weer braaf CDA stemmen,vlak voor de verkiezing worden meestal de gelederen weer gesloten.De CDA top heeft veel krediet bij de stemmers

 • no-profile-image

  Verbolgen CDA lid

  Dit is schandalig, weer worden de boeren geoffert!!!! En dan maar eisen stellen aan de voedsel productie, het is nooit goed genoeg. Stelletje verwende apen, laat ze maar allemaal mee kopje onder gaan!!!!!! Het CDA had nooit voor mogen stemmen, ook meelopers!! Geen wonder dat er zoveel op het PVV stemmen!

 • no-profile-image

  Totaal door geslagen

  Iedere organisatie of persoon die eerlijk en verstandig is, laat zich door milieu en natuurorganisaties niet afpersen. Een goed milieu en natuur is belangrijk! Maar velen uit die organisaties gebruiken het milieu en de natuur om er een slaatje uit te slaan of iemand een loer aan te naaien. Het is net als met de criminaliteit, de dader wordt beschermt en het slachtoffer wordt aan zijn lot over gelaten. Velen verdienen er weer geld aan, dit over de ruggen van de slachtoffers. Waarschijnlijk hebben veel mensen het spelletje door, die hebben hun lidmaatschap op gezegd bij de natuurorganisaties! Landbouwgronden onder water laten lopen en bomen langs drukke wegen laten staan is nooit goed te praten. Voedsel en veligheid moet gegarandeerd worden! De klepel is totaal door geslagen!!!

 • no-profile-image

  rudi

  Logisch dat de milieuclubs hun bezwaren intrekken. De Zeeuwse mileufederatie zag haar subsidie met 50% gekort en het korten op de beheersubsidie van het Zeeuws Landschap werd maar net niet gehaald bij stemming in PS van Zeeland. Bananenrepubliek Nederland ten top. De overheid houdt zich wer eend niet aan de afspraak diegene die ze hier op aanspreekt wordt financieel de nek omgedraaid.

 • no-profile-image

  kees

  Weer laat het CDA zien hoe onbetrouwbaar deze partij is,
  DENK MAAR AAN HET GENERAAL PARDON.
  En de boeren maar denken dat het hun partij is. Mensen denk goed na voor je weer gaat stemmen. Na 30 jaar die van mij niet meer

 • no-profile-image

  twente

  dit gaat het cda stemmen kosten .
  wat een onzin . de natuur organisaties zijn de baas bij het cda .

 • no-profile-image

  zeeuws meisje

  Stelletje lafaards heel dat CDA, dat dit stemmen gaat kosten is nu wel duidelijk.
  Maar I.R. de Cloedt laat niet met zich sollen die hedwige polder is nog niet onder water gezet!!!!!!

 • no-profile-image

  albert

  Zoals altijd met het CDA, Critisch Doch Akkoord. Je spreekt de ene keer iets met ze af, later in de commissie draaien ze weer 180 graden om.

 • no-profile-image

  Evert

  Weg met het CDA; Maar wie dan wel?

 • no-profile-image

  drikus

  Weer een nieuwe schuur en nooit te vreden . Weet deze Natuurliefhebber eigenlijk wel waar hij over praat . In de meeste bedrijfs takken stijgen de kosten elk jaar en dalen de opbrengst prijzen . Dit dus ook in de landbouw . Bij bestaande stallen en nieuwe stallen moeten aanpassingen worden gedaan zodat milieu geen schade wordt aangedaan . Verder ook dieren welzijn eisen toegepast worden . Hierdoor verdient de boer per dier minder . Door meer dieren te gaan houden heeft hij een inkomen . En uw vlees, eieren en melk worden voor u niet duurder , al thans de boer beurt er niet meer voor .En dat de meeste boeren tegen de natuur zijn . Hoe durft hij dat te beweren . Elk bedrijf vecht voor zijn bestaan , dus ook de boer . Als hij dan een stal bouwt heeft hij een verguning en voldoet dus aan alle eisen . Wat is daar mis mee . De meeste hebben erf beplanting , en zie maar eens hoe goed die groeien en wat voor soorten planten er in komen . En insecten en dieren die er graag inzitten . Is dat geen natuur .Er komen alleen maar soorten bij . Er zijn andere factoren die een groter nadeel dan landbouw hebben op natuur .Denk aan het verkeer . De polder is nog prive eigendom . Het is te gek dat men beslist om andermans grond onder water te zetten . Men moet eerst maar eens proberen om als staat zijnde op een nette manier eigennaar te worden . Als dit niet lukt kunnen ze nog altijd uw tuintje onder water zetten , als u dat een heeft Natuurliefhebber .

 • no-profile-image

  IK

  De D in CDA staat al jaren niet meer voor Democratisch, het staat eerder voor Draaikonten. Soms vraag ik me zelfs wel eens af of ze überhaupt nog weten wat de woorden Christelijk en democratisch betekenen. Balkenende c.s. heeft alleen maar dingen afgebroken in dit land. Van de situatie van de minima tot en met de kostbare landbouwgrond. Alles moet wijken om in een goed blaadje bij industriëlen en euro-comissarissen te komen, want daar moeten ze hun volgende baantjes vast veilig stellen. Het is van de zotte dat vele mensen iedere keer weer braaf CDA stemmen "omdat ze dat nu eenmaal altijd hebben gedaan". Daar rekenen ze bij het CDA zelfs gewoon op verdorie!! En daardoor gaan ze vrolijk verder met wat ze zelf in hun koppen hebben. En de rekening? Ach, dat mag de burger en de boer weer betalen, daar zit immers nog genoeg geld volgens hen. Maar inmiddels is er in dit land door het CDA-beleid zoveel armoede dat we in eigen land weer ontwikkelingshulp nodig hebben om mensen en bedrijven op de been te houden.
  CDA heeft nog nooit zover van zijn eigen ideolgie afgestaan als nu.... Diep triest eigenlijk...

 • no-profile-image

  Gerrie

  Zoals de wind waait waait mijn vestje. Typisch CDA gedrag (sinds vele jaren)

 • no-profile-image

  C. de Bruijn

  Het CDA heeft 3 weken terug op zijn congres met algemen stemmen een motie aangenomen tegen nieuwe ontpolderingen nog geen twee dagen later heb ik gedeputeerde Bond erop aangesproken dat hij nu zijn steun voor het wieringerrandmeer in moest trekken . Niet dus ,dit terwijl het bestemmingsplan nog niet eens veranderd is . Met dit soort acties ondermijnt het CDA zijn geloofwaardigheid en ik roep eenieder dan ook op om het CDA hierop aan te spreken , dit is de enige manier : druk uit blijven oefenen . Van alle andere partijen valt sowieso niets te verwachten hoe triest dit ook mag zijn.

 • no-profile-image

  natuurliefhebber

  eindelijk, eindelijk !!! is de CDA ook eens een keer voor een beetje natuur.
  Weg met die monocultuur daar.
  Misschien kan die boer daar nog mosselen gaan kweken.
  Wij weten wel dat 98% van de boeren tegen de natuur zijn vroeger leefden ze in samenhang met de natuur nu zijn ze op alle fronten tegen want ze moeten nu voor de hele wereld kweken,fokken en als ze een nieuwe schuur zetten en er genoeg mee kunnen verdienen moet er wer een nieuwe bij ze zijn nooit tevreden.

 • no-profile-image

  Met een Cloedt in het riet gestuurd

  Ik blijf bij mijn mening. Het ware beter geweest om de Bijlmer onder water te zetten. Als alternatief is voor mij ook bespreekbaar de Haarlemmermeerpolder. Kan dat lawaai- en milieuverontreinigende Schiphol van de kaart. Dat zou pas echt een milieucompensatie opleveren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Balkenende heeft ons ook bedrogen toen hij het verdrag van Lissabon zonder raadplegen van de bevolking goedkeurde, en wat in zeeland gebeurt met die ontpoldering is helemaal te gek voor woorden. Het CDA maakt zich drukker om Lingo op de buis te houden dan zich voor de bevolking in te spannen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.