Redactieblog

Donkere dagen

Terwijl ambtenaren, bestuurders, natuurbeschermers en dergelijk volk – door de kalenderligging van kerst en oud&nieuw – vaak van een extra lange vakantie genieten, moeten anderen altijd maar doorwerken.

Dat lot treft medewerkers van woonboulevards, obers en columnisten. En trouwens ook verpleegsters, bejaardenhulpen, ambulance-medewerkers.

Al deze groepen zullen deze donkere dagen ook gebruiken om na te denken over verleden, heden en toekomst. Het hangt natuurlijk van ieders persoonlijke situatie af wat het eindoordeel is. Voor boeren – die ook altijd maar moeten doorwerken – zal er alle aanleiding zijn voor bespiegeling.

In de landbouw is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk sprake van donkere dagen. In de geitenhouderij zal men nu wellicht niet erg ontvankelijk zijn voor de kerstboodschap (of misschien juist weer wel), terwijl ook het uitroepen van "beste wensen" in deze branche cynisch kan worden opgevat. De hele veehouderij staat weer eens in een kwaad daglicht, hoe onterecht ook.

In alle agrarische branches blijkt 2009 een economisch rampzalig jaar te zijn geweest. Wat zijn de vooruitzichten? Stoppen of doorgaan? Opvallend is dat boeren de enigen zijn die in deze crisistijden anti-cyclisch denken. De overheid niet: die gaat juist bezuinigen, terwijl extra uitgaven nodig zijn. De banken ook niet: die gaan de kredietregels aanscherpen, terwijl hun klanten het al moeilijk hebben. En wat doen boeren en tuinders? Zij investeren. Zij beseffen dat er betere tijden komen en dat je er dan bij moet zijn om weer wat te verdienen. De oude varkenscyclus.

Het zijn degenen die nu geen bouwvergunningaanvraag hebben lopen, geen adviesopdracht hebben uitstaan, geen cursus over innovatie volgen, die zouden moeten overwegen te stoppen. Degenen die hun abonnement op het Agrarisch Dagblad niet hebben opgezegd, die lid zijn gebleven van hun organisatie, die een nieuwe accountant hebben genomen en een nieuwe trekker besteld, die kunnen doorgaan.

Misschien krijgen ze ongelijk. Maar ik zou zeggen: als we dan toch de afgrond in gaan, dan maar zo snel en effectief mogelijk. En vooral: met opgeheven hoofd. Als het dan weer licht wordt, zie je het ook het eerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.