Redactieblog

6 reacties

De keuzes van Koekkoek

Forse taal van toekomstig voorzitter Koekkoek van Agrifirm-CHV.

Niet over coöperaties, maar over boeren. Alleen 'topsporters' overleven.

Boeren, die de druk elke dag een topprestatie te leveren, niet op kunnen brengen, moeten stoppen. Of een neventak erbij nemen en dan langzaam naar het einde hobbelen. Of gewoon een baan hebben en daarbij boer zijn als hobby. Naast een 36-urige werkweek bij een baas kan dat best. Want dit soort boeren kunnen niet meer leven van wat de boerderij opbrengt. Vroeger kon je nog wel eens freewheelen, dat is er niet meer bij. Aldus de toekomstige leider van Agrifirm-CHV.

Wie blijven er dan wel boer? Alleen degenen, die 365 dagen per jaar ondernemer zijn. Die kijken naar factoren in de omgeving en de wereld om hen heen. Die oog hebben voor de veranderingen. Daar passen ze hun bedrijfsplan op aan. Doen ze dat niet, dan kunnen ze volgens Koekkoek beter wat anders gaan doen.

Boeren moeten ook meer samenwerken. Samen met de buren mechaniseren, misschien zelfs wel samen melken. De ander kan dan voor het jongvee zorgen. Wisselend kan men dan ook vrije weekends hebben. Goed voor het gezinsleven en tijd om na te denken en plannen te ontwikkelen.

Dat is de spiegel die de 38 jarige vergaderboer Koekkoek ons zo ongeveer voorhoudt: topsport voor de boeren. Als Koekkoek gelijk krijgt versterkt het de tweedeling in de sector. Ook zal het aantal bedrijven sneller dalen.

Duidelijke taal. Wie de schoen past, trekke hem aan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  keutelboer

  Koekoek heeft zelf al voor zich zelf een bij baan gezocht . En zal zijn hobby bedrijf er naast moeten houden . Zo niet dan wordt hij zijn bij baan ook kwijt .Dus allemaal solliciteren naar deze baan . deze schijnt goed betaald te worden . En dan kun je ook de grote broek aan trekken . En de klanten al indelen in een klasse van blijvers en geen blijvers . Niemand wordt graag in soort klasse ingedeelt . Dit indelen wekt de indruk dat klanten verschillend behandeld zullen worden . Ik denk dat hun concurenten hier wel bij zullen varen . Maar gaat het mis is er wel een goede regeling . En kun je door met je hobby tot je van Drees trekt .

 • no-profile-image

  arie noordam

  keutelboer, dirk en anderen, jullie reageren als door een wesp gestoken.
  niemand verbied jullie om je bedrijf te doen zoals je wilt. blijf dat ook vooral doen, maar als je reeel bent zie je ook wel dat de toekomst er is voor de grotere en efficient geleide bedrijven, daar is ook niks mis mee en het is niet meer dan logisch dat Koekoek daar voor gaat, regeren is vooruit zien zeggen jullie toch ook altijd als iemand niet helemaal bij de les is. leven en laten leven

 • no-profile-image

  Gert

  Koekkoek past precies bij de grote coöperatie Cehave/Agrifirm. Hij denkt groot, goed ook voor de grote boeren onder ons. Slecht nieuws voor de kleinere boeren. Die weten nu wat ze van hem kunnen verwachten.

 • no-profile-image

  dirk

  Hij komt net gekeken,verwacht van hem op die positie geen verstandige uitspraken!Hij heeft oogkleppen op die je geen enkel paard gunt!Wordt wakker man en leg je oor te luister in het hele land,er gaat een hele andere wind waaien over de gehele breedte van de voedselproductie!Moderne slavernij is dat wat jij de voedselproducenten gunt??365 dagen per jaar topsport???Een topvoetballer speelt 1 of 2 wedstrijden in de week en 10 weken vakantieper jaar, de rest van de tijd is ie heel zuinig op zijn lichaam,anders houdt hij het niet vol.Boeren laat je niet opjutten door zo iemand!!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Arie Noordam . Laat hem het maar waarmaken . Als het anders uitpakt dan is er wel een reden te vinden om zig eruit te praten .Bij Campina en Frieslandfood Is het ook niet gelukt . Zij hebben toegegeven de markt macht die men door de fusie wilden berijken ook niet gehaald te hebben .Dus ze zullen zelf met meer toegevoegde waarde de boer op moeten om te berijken wat hij nu stelt .Want een topper wil bij de top horen . Hij zal dus aan zijn leveransiers ook hoge eissen stellen .

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Topsporters zijn degenen die doorgaan waar de normale mens is opgehouden te sporten. De boer waar Koekkkoek, volgens vergaderboer, het over heeft zal dan ook nooit met Koekkoek verder gaan, maar voor boer zijn en boer blijven kiezen. Dan kun je maar met 1 cooperatie namelijk Arkervaart-Twente.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.