Redactieblog

Ceva: productie vaccin Q-koorts moet omhoog

Vaccinproducent Ceva werkt aan een verdere opschaling van de productie van het vaccin Coxevac.

Het middel wordt gebruikt tegen Q-koorts. Voor 2010 komen vanaf 1,5 miljoen doses vaccin beschikbaar. Deze zijn allemaal opgekocht door Nederland. "We hebben de vaccinproductie vorig jaar al zo ver mogelijk opgeschaald. Hierdoor hebben we voldoende vaccin kunnen leveren om het gebied waar verplicht gevaccineerd wordt te voorzien", legt Wessel Swart van Ceva uit.

De opschaling van de vaccinproductie is niet eenvoudig. "De productie van het vaccin duurt vijf tot zes maanden." Het vaccin is gebaseerd op de eerste fase van de bacterie, waarin deze het meest agressief is. Bij de productie wordt de ziekteverwekker in de eerste fase verveelvoudigd. ”Op een zeker moment wordt dit afgedood en vervolgens gezuiverd tot er een schoon vaccin is”, legt Swart uit.

Het is niet mogelijk om het dode vaccin te veelvoudigen, waardoor de producent iedere batch (partij) vaccin op dezelfde manier moet maken. "Naast de lastige procedure is het ook erg risico-vol, omdat mensen ook vatbaar zijn voor Coxiella burnetii."

De productie gebeurt dus in een laboratorium met de hoogste veiligheidseisen, zegt Swart. "Degenen die werken aan het Q-koortsvaccin zijn gevaccineerd met het Australische vaccin tegen Q-koorts voor mensen. Mede daardoor is opschaling van de productie niet eenvoudig. Er is maar een beperkt aantal laboratoria in Europa geschikt voor de productie."

Het bedrijf wil een nieuw laboratorium bouwen, zodat het de vaccinproductie kan opschalen zodra het vaccin definitief wordt toegelaten. Deze toelating wordt in de tweede helft van 2010 verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.