Redactieblog

1 reactie

CVI: Q-koorts strategie LNV is beste methode

Het ruimen van alle drachtige dieren is op dit moment de beste methode om in 2010 het probleem voor de volksgezondheid te minimaliseren.

Dat zegt Fred van Zijderveld, hoofd bacteriologie van het CVI. "Het belang van de volksgezondheid staat voorop. Om het risico op de korte termijn te verminderen is ruimen de beste methode. Ook al is het helder dat hierbij onnodig niet-besmette geiten worden geruimd", aldus Van Zijderveld.

"Voor de langere termijn is de aanpak van LTO een zeer waardevolle strategie." In deze aanpak is vaccinatie de basis en worden besmette geiten versneld afgevoerd. Het ruimen van alle besmette dieren is volgens Van Zijderveld geen strategie vanwege ongeduld. "Door vaccinatie wordt in de meeste gevallen abortus voorkomen. Maar ook bij de gewone geboorte komen bacteriën vrij, zij het in mindere mate. Bij een vroeggeboorte door Q-koorts komen miljarden bacteriën vrij, bij een gewone geboorte gaat het om miljoenen. Hierdoor vormen ook gevaccineerde besmette dieren een risico voor de volksgezondheid."

Besmette dieren die niet dragend zijn scheiden ook bacterie uit. "Via mest, urine en melk scheiden deze dieren ook bacterie uit. Dit gaat echter om tientallen bacteriën. Dit vormt geen risico voor de volksgezondheid. Vandaar dat deze dieren niet geruimd hoeven worden", legt de bacterioloog uit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Schepers

    Dit is puur gelul Fred, waarom zijn de mensen op de besmette bedrijven dan niet ziek. Waarom kom je nu met dat verhaal en niet in augustus, hadden we dit leed nu niet gehad. Jij draagt een zware last met zulke uitspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.