Redactieblog

21 reacties

CBL: supermarkt onterecht beschuldigd van

Het is onbegrijpelijk dat politici zonder enige kennis van zaken de supermarkten beschuldigen van het uitknijpen van boeren en producenten.

Dat zegt CBL-voorzitter Klaas van den Doel tijdens zijn eindejaarstoespraak. "Door de econonomische crisis is de vraag naar landbouwproducten verminderd, wat heeft geleid tot lage prijzen voor boeren en tuinders. Boeren en tuinders voelden zich daardoor geroepen de barricade op te gaan en de schuld bij de supermarkt neer te leggen. Het is onbegrijpelijk dat politici de retailers neerzetten als gewetenloze types die er niet voor terugdeinzen om fabrikanten het vel over de neus te halen en boeren uit te knijpen, puur voor eigen gewin", aldus Van den Doel. "Deze uitspraken zijn onredelijk en doen ons pijn", aldus de voorman van de supermarktbranche.

CBL reageert positief op de constatering van de NMa dat supermarkten zich niet verrijken ten koste van boeren en tuinders. "Welliswaar verdienen de supermarkten bruto meer op een paprika dan een paprikateler, maar we moeten niet vergeten dat een wij niet kijken naar de marges op alle producten afzonderlijk. Er zijn ook producten die we met verlies moeten verkopen. Daarnaast verkopen supermarkten paprika’s per stuk en tuinders met honderd kratten tegelijk."

Van den Doel zegt in zijn afscheidsspeech dat CBL het komend jaar naast duurzaamheid meer aandacht gaat geven aan het verminderen van voedselverspilling. CBL wil kijken hoe de consument, mogelijk via supermarkten, geïnformeerd kan worden over hoe ze zo duurzaam mogelijk met voedsel om kan gaan. Van den Doel wordt vanaf 1 januari opgevolgd door Dick Boer van Ahold.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder,. Het is waar dat de supers uiteindelijk soms onder de inkoopprijs verkopen (in Duitsland is dat verboden), maar zij hebben in de eerste plaats winst als prioriteit!!!... Daar gaat het om, net als bij ons!!!... Nu moeten wij als PRODUCENT één FORMULE vinden!!!... Hoe wij een gedeelte van de winst van de supers in onze knip (portemonnee) krijgen!!!... Maar een beetje meer TRANSPARANTIE van de melkveredelaars zou ik wel fijn vinden!!!... groetje's, piet

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  vd Zanden, u hebt gelijk!!!... Coöperatie's behoren transparant te zijn. Bent U voldoende ge-informeerd ??? Toen ik Campina Duitsland vroeg kreeg ik te horen wij maken alleen toetje's, kaas en melkpoeder. Vanavond zag ik op de Duitse Televisie, wel verpakte melk, in de Campina melkerij!!!... Als Campina 45 cent ontvangt voor één liter gepasteuriseerde melk met 3,5% vet. Is het toch geen schande als de supers dat verkopen voor 59 cent ???. Of denkt u daar anders over ?. groetje's, piet

 • no-profile-image

  Harrie

  Heeft piet eigenlijk verder nog een leven, of kan hij alleen maar boeren zwart maken

 • no-profile-image

  boerin

  Pieter van Vollenhove vertelde het al op t.v. "onafhankelijk onderzoek" bestaat niet in Nederland. Wiens brood men eet wiens taal men spreekt.

 • no-profile-image

  koetje

  Onze koningin zei in een (kerst)toespraak eens:"de leugen regeert".Zitten toch best wel verstandige mensen tussen in ons koningshuis.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Supermarkten hebben te maken met zware concurentie, Dat is waar!!!... Dat het management van de Supers ook niet zachtzinnig is weet ik uit ervaring!!!... Desondanks heb ik nog één hele belangrijke vraag (?) Wie weet hoeveel de Supers voor de melkproducten betalen bij de Melkveredelaars ??? Nu kan ik geen antwoord geven op de vraag; wie heeft gelijk ??? Melkveehouder,- of Klaas van der Doel (?).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Piet, mijn antwoord op jouw reactie ligt in de vorige reactie besloten. Als de supers met verlies willen verkopen om mega winsten op andere producten binnen te hengelen is dat hun eigen keus. Maar de Nma blokkeert de primaire sector hierop adequaat te reageren. Jouw uitleg met opvolgende conclusie gaat daarom mank.

 • no-profile-image

  piet

  jah harry, de waarheid is soms hard....!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Harrie, de Boeren draag ik een warm hart toe. Maar ik wil ook graag dat wij begrijpen waar wij de oorzaken moeten zoeken. Als wij bij Campina de melk leveren in duitsland of nederland is om het even, willen wij een goede melkprijs ontvangen!!!... Logisch toch!!! Als dat niet zo is zoals afgelopen zomer gaat u (en met u heel veel anderen) de supers de schuld geven. Omdat ik dat zeer éénzijdig vind, stel ik daar wel eens vragen over. Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom FC zo graag voor de Wereldmarkt Melkpoeder produceerd ??? En wat brengt dat op ???. Bij Voorbaat Dank !!!, voor uw antwoord !!!... groeten van piet.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Piet , jij weet toch net zo goed als ik wat het woordje cooperatie betekent dus als een cooperatie een beetje helder is dan moet dit te achterhalen zijn waar de grote marges zitten

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hoe zal de prijs in de winkel van melk zich ontwikkelen nu de melk voor de boer weer duurder word? Ik denk dat ik het wel weet die gaat snel mee omhoog maar daarna niet of heel langzaan omlaag als de melk weer zakt in prijs. En transport voor de winkels is een grote post zeggen ze nou dat is mooi want het is alleen maar goedkoper geworden om iets te vervoeren omdat er in de transportsector minder werk is. Als de aardappels duur zijn hangt er in de friettent een bordje waarom de friet duurder is geworden nu de piepers niks waard zijn zie ik de friet niet goedkoper worden dus zo kan het met de melk in de winkel ook en dan de hele marge aan de boer uit betalen en niet in eigen zak steken.....

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  wat die supers dus doen is slecht voor de volksgezondheid.. door hoge marges te pakken op gezonde producten zoals groenten vlees en aardappels wordt de comsumptie hiervan geremd. Ondertussen verkopen ze ongezonde producten onder de kostprijs met de grote winsten van vers. maak dan de winkelprijzen van vers lager zodat de comsumptie toeneemt, dan hebben wij als boer ook een eerlijke prijs. Breng die winkelprijzen in de winkel maar omlaag daar worden wij alleen maar beter van!

 • no-profile-image

  jac

  het is begrijpelijk dat CBL het schandalig vindt als mensen zich gaan bemoeien met hun marges. Dit neemt niet weg dat het erg scheef zit. Het onderzoek van de NMA zegt mij niets, dit zit vol fouten. Als je marge bij een supermarkt gelijk stelt met het delen van het gezinsinkomen van een teler door het aantal kilogrammen dan heb je het niet begrepen en geef je op valse gronden de supermarkten gelijk. Dit heet corruptie in mijn ogen, dus kom niet af met een onafhankelijk oordeel van NMA want blijkbaar is onafhankelijk iets wat men daar niet begrijpt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

  "De Nederlandse supermarkten hebben in de eerste negen maanden van dit jaar meer omzet gedraaid. Dat kwam vooral door aanbiedingen.

  De omzet was 23,9 miljard euro, een stijging van 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de omzet uit op 22,9 miljard euro, meldt GfK. De omzetgroei is volgens de onderzoeker vrijwel volledig toe te schrijven aan het feit dat mensen vaker naar de winkel gaan.
  ‘Sinds maart worden er bijna 5 procent meer supermarktbezoeken afgelegd door de consument’, aldus GfK. En dat komt vooral doordat supermarkten meer stunten met aanbiedingen, in jargon promotiedruk genoemd. Volgens GfK ligt de promotiedruk nu op het hoogste niveau ooit, mede door de forse promotiecampagnes van AH en C1000.
  Voor heel 2009 gaat GfK uit van een supermarktomzet van 31,1 miljard euro over 52 weken, een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2008.
  Bron: ANP. "
  Zou die voormalig huisadvocaat van de Vomar supers, en nu de hoogste baas van de Nma Pieter Kalbfleisch ook een groot kerstpakket krijgen?

 • no-profile-image

  koetje

  Ja vast wel melkveehouder en ik weet zeker dat dit kerstpakket niet in een winkelkar past

 • no-profile-image

  Een ei

  Wat mij betreft mag een winkelbedrijf gaan stunten met mijn eieren zolang ik maar een goede prijs voor mijn ei ontvang van mijn handelaar Wie weet wat Campina voor zijn melk ontvangt bij Appie Heijn denk dat daar het probleem zit

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het zijn niet enkele de landbouwers en de politici die vinden dat de retailers bijna witte boorden criminelen zijn. Ook van het personeel zijn diverse verhalen bekend dat men weg werd gepest als ze te oud en te duur werden. Iemand van boven de 20 jaar krijgt geen nieuw contract omdat hij te duur wordt voor de achterban van meneer Klaas van der Doel.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Eerlijk thuis, dat hebt u leuk geschreven. Toch zal het traject vanaf het produceren, daarna transporteren, veredelen, verkopen, distribu-eren, weer verkopen en dan pas consumeren, een dure en ondoorzichtige aangelegenheid blijven!!!!!.....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach, de supermarkten kijken niet op de marge's van alle produkten afzonderlijk. En inderdaad, er zijn ook producten die ze met verlies moeten verkopen. Geweldig zo'n opmerking als tranentrekker. Je zou haast gaan denken dat Nma topman Pieter Kalbfleisch zijn oude professie als huisadvocaat van de Vomar supermarktketen weer heeft opgepakt. Het zal me benieuwen wat de opvolger van "europees rechter" Neelie hier van vindt.

 • no-profile-image

  power

  Boeren moeten veel meer samenwerken de desnoods producten doordraaien. Wij moeten de macht over het voedsel terug krijgen en dan bepalen wij de prijs en wie het eten mag. Gelukkig zijn er in de varkenssector al heel veel initatieven dus dit is gewoon een kwestie van tijd. Als eerst beslissen we dat types zolas herkauwer laten verhongeren, zulke "mensen" hebben we niet nodig voor een goede samenleving.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Reken maar van yes, Melkveehouder en Koetje Boe. Van dat dubbelvetdoorregen Kalbfleisch valt best een multiroyale magergedraaide ossenhaas te snijden! En daarom zouden ze zulke piranya's ook volkomen moeten uitbenen voordat ze gratis aan de Rendac gedoneerd worden. Opgeruimd staat netjes!!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.