Redactieblog

2 reacties

Burgerinititatief Megastallen Nee ziet niets in debatavonden

Het Burgerinitiatief Megastallen Nee ziet niets in de grote debatavonden die de provincie Noord-Brabant organiseert over de intensieve veehouderij.

"Daar worden weer de bekende standpunten van de ZLTO, Brabantse Milieufederatie en gemeentebestuurders afgedraaid", aldus een woordvoerder van het burgerinitatief. Ze overwegen eigen avonden te organiseren.

Het burgerinitiatief staat voor 20 maart 2010 op de agenda van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Met de debatavonden en een internetdiscussie wil de provincie zich zo goed mogelijk voorbereiden. In juli ontving commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen ruim 33.000 handtekeningen uit handen van burgers en belangengroepen. Zij vinden dat megastallen het leefmilieu en het landschap aantasten.

Het burgerinitiatief Megastallen Nee meent dat de Statenleden op locatie spontaan moeten kunnen spreken met burgers die dagelijks hinder ondervinden van boerenbedrijven. Initiatiefnemer Sonja Borsboom oordeelt verder dat een bezoek aan een ziekenhuis in het programma moet worden opgenomen.

Voorzitter Nico Schouten (SP) van de werkgroep die het debat over het burgerinitiatief in de Staten voorbereidt, noemt de kritiek voorbarig. Volgens hem is het programma door ambtenaren opgesteld en hebben Statenleden zelf keuzes kunnen maken. "In deze fase moeten we alle kanten van het verhaal horen. In januari hebben we nog een discussiedag met experts uit alle hoeken.''

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g.lubbelinkhof

  Helemaal eens met het bericht.Niet het ZLTO bepaalt.
  Gedegen onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de wijde omgeving van megastallen wonnen. Verandering van wetten op milieu en bestemmingsplannen. Beperking van toestemming voor het starten van nieuwe megastallen zijn nodig om in de toekomst gespaard te worden voor rampen op gebied van volksgezondheid.
  Geef voorlichting aan bestuurders van Gemeenten.
  Laat de ZLTO zich bezig houden om haar leden te helpen de wet van 2013, op het houden van varkens ,te verduidelijken en hun macht naar de bestuurders in Den Haag en Regio te gebruiken de boeren anders te steunen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nét nu er zich na de varkenspest, Mkz crisis, vogelgriep en blauwtong een nieuwe veterinaire calamiteit heeft aangediend wil men onder het mom van democratische besluitvorming het publiek rijp maken voor die vermaledijde megastallen. Ik sluit me helemaal aan bij de argumenten die heer Lubbelinkhof hieronder heeft genoemd. Het gaat niet aan dat het economische belang van enkele duizenden grote agri-ondernemers en hun toeleveranciers keer op keer de Volksgezondheid van zeventien miljoen Nederlanders in gevaar brengt. Als de politiek dat niet wenst te begrijpen en ter harte te nemen, dan is de dictatuur een feit!

Of registreer je om te kunnen reageren.