256 x bekeken

Atsma wil ministerie van LNV behouden

Het landbouwministerie mag niet worden samengevoegd met een ander departement.

Dat zei Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) zojuist bij de behandeling van de LNV-begroting. Volgens de politicus rechtvaardigt het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse economie en de voedselvoorziening een eigen ministerie. Atsma vindt het samenvoegen of opheffen van departementen in het geheel geen goed idee.

Daarmee laat hij een ander geluid horen dan fractievoorzitter Pieter van Geel bij de Algemene Politieke Beschouwingen in september. Hij gaf toen aan dat de rijksoverheid bij bezuinigingsmaatregelen vooral zichzelf niet mag vergeten. "Het feit dat de overheid met minder ministeries efficiënter kan opereren, spreekt mij enorm aan", aldus Van Geel toen.

SP, Groenlinks, PvdD, D66 en VVD zijn voorstander van het samenvoegen van LNV met Economische Zaken. Ook de PvdA neigt naar deze fusie. Economieminister Maria van der Hoeven gaf onlangs aan dat hier geen taboe op rust, maar dat het vooralsnog niet aan de orde is. Zij vindt dat er pas gesproken moet worden over het aantal ministeries bij de vorming van een nieuw kabinet.

Of registreer je om te kunnen reageren.