Redactieblog

189 x bekeken 4 reacties

Antibioticagebruik daalt 20 procent met toezichthouder

Met een toezichthouder op het antibioticagebruik wordt binnen een jaar 20 procent minder antibiotica gebruikt in de veehouderij.

Dat zegt dierenartsenorganisastie KNMvD. De organisatie wil een Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten. Deze organisatie gaat het antibioticagebruik in de veehouderij analyseren en beoordelen. De autoriteit kan ook waarschuwingen uitdelen aan dierenartsen of straffen opleggen voor het onverantwoord gebruik van antibiotica.

Het oprichten van de VDA volgt op het initiatief van de dierenartsen om het gebruik van antibiotica centraal te gaan registeren. Dit gebeurt in een centrale database, Veterinair Centraal Informatie Systeem (VetCis). In dit systeem gaan dierenartsen registreren welke dosering van welk middel aan welke diergroep wordt voorgeschreven voor welk ziektebeeld.

De VDA gaat als onafhankelijke partij het antibioticagebruik beoordelen en analyseren. Deelname aan het systeem is volgens het huidige plan niet verplicht. Dierenartsen pleiten ervoor om deelname te stimuleren door commerciële systemen, zoals het IKB-systeem. Het onafhankelijke onderzoeksbureau EIM is positief over de haalbaarheid van de VDA.

Enkele maanden geleden werd duidelijk dat het ministerie van landbouw laat onderzoeken wat het effect is wanneer de apothekersrol bij de dierenarts wordt weggehaald. De verkoop van diergeneesmiddelen vormt voor dierenartsen een belangrijk deel van het inkomen.

Het terugdringen van het antibioticagebruik is van groot belang om resistentievorming tegen te gaan. In de Nederlandse veehouderij wordt meer antibiotica gebruikt dan in andere landen.

Lees ook: "Antibioticagebruik omlaag door toezichthouder"

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Nou, dan is het goed dat er naar gekeken wordr. En dan wil verplicht deelnemen, anders hebben we er niks aan.

 • no-profile-image

  sjeng

  Is antibiotica gratis of verdienen wij zoveel? m.a.w. alsof wij voor de grap onze kostprijs verhogen. Waar gaat al die antibiotica heen? Simpel naar die landen waar het nu geregeld is zoals ze dat in nederland willen. Denemarken en met name geemigreerden komen regelmatig op bezoek in nederland

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  "Dierenartsen die veel voorschrijven hebben wat uit te leggen. Dat zal naar verwachting leiden tot minder gebruik van antibiotica. (20%!)". Hoera!! KNMVD erkend eindelijk dat enkele "rotte appels" veel te veel en veel te gemakkelijk antibiotica voorschrijven puur en alleen voor eigen gewin!

 • no-profile-image

  john

  alleen de overheid kan autoriteit zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.