Redactieblog

3 reacties

Acht Q-koorts bedrijven zijn niet gevaccineerd

Van de 55 geitenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts hebben 47 bedrijven gevaccineerd tegen Q-koorts.

Dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Twaalf besmette bedrijven liggen buiten het verplichte vaccinatiegebied. Van deze bedrijven is op vier bedrijven gevaccineerd. Dit betekent dat er in totaal acht besmette geitenbedrijven zijn waar niet gevaccineerd is. Daar moeten volgens het huidige bestrijdingsadvies alle dragende geiten geruimd worden.

Op gevaccineerde bedrijven geldt volgens het huidige plan dat alle drachtige dieren individueel getest worden of ze besmet zijn met Q-koorts. De besmette dieren worden vervolgens afgevoerd.

Na de eerste ronde tankmelkonderzoek bleek de uitslag van dertien bedrijven onduidelijk. “Van deze bedrijven zijn inmiddels vijf bedrijven vrij verklaard. Acht bedrijven zijn nog verdacht”, aldus de VWA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  tuurlijk, als je geen besmetting hebt en je hebt niet gevaccineerd, is er nog geen reden om te ruimen. je zou hooguit kunnen verplichten om te vaccineren.

 • no-profile-image

  willem

  Dus vaccinatie heeft niet geholpen.

 • no-profile-image

  boer

  juist wel. Als je gevaccineerd bent raak je allen je besmette drachtige dieren kwijt en niet alles. Heel ontrechtvaardig trouwens en hoop van harte dat ook het ongevaccineerde bedrijven alleen hun besmette dieren hoeven ruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.