Redactieblog

571 x bekeken 12 reacties

Zoektocht naar Zuivelbeleid

De zoektocht naar een nieuw EU-zuivelbeleid is begonnen. Siemjan Schenk en Sieta van Keimpema hebben het er druk mee.

De ene met praten, de andere met actievoeren. Maar ook de zuivel roert zich.

Dan blijkt hoe verdeeld de sector is. LTO wil beslist geen productiebeheersing en DDB/NMV juist wel. De Zuivelindustrie heeft weer een ander geluid. Het komt uit de hoek van de NZO, aangestuurd door onze eigen FrieslandCampina, waar Werner Buck werkt. Hij doet ook Buitenlandse zaken, dus zal hij wel belangrijk zijn.

Zo is hij voorzitter van de EDA, de Europese zuivelindustrie. Hij vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met de melkprijs. Alleen vangnetmaatregelen, maar verder niet. Zeker geen prijstransparantie. Volgens hem leidt dat tot een lagere melkprijs voor de boeren.

We mogen aannemen dat dit de mening van FrieslandCampina is. Volledig tegengesteld aan die van Siemjan Schenk. Deze pleit juist sterk voor meer transparantie.

Niet onlogisch. Hij bewijst het met cijfers. De melkprijs daalde vorig jaar met veertig procent, terwijl de consumentenprijzen met vijf procent stegen. Je weet dan dat het geld in de zakken van de Supermarkt terechtkomt. Daar hoef je geen transparantie voor.

Blijft de vraag waarom FrieslandCampina via Werner Buck zegt tegenstander te zijn van transparantie. En hoe dat leidt tot een lagere melkprijs. Kan Werner Buck of Kees Wantenaar dat even uitleggen?

Want zonder transparantie heeft FrieslandCampina niet kunnen voorkomen dat de melkprijs sterk daalde. Wat voor waarde moeten dan hechten aan de woorden van de heer Buck, FrieslandCampina dus?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Vrijgezel uit Nijkerk, ik denk dat ik wel goed heb opgelet maar heb mij kennelijk niet duidelijk genoeg uitgedrukt. Het gaat mij er om dat wij als Nederlandse boeren op het ogenblik minimaal drie denkrichtingen hebben over het nieuwe Zuivelbeleid. Dat houdt voor mijn gevoel in dat je niets bereikt en de mensen van de EU de vrije hand geeft. Dat pakt vast slecht uit voor de Nederlanse boer. En daar wil ik voor waarschuwen.

 • no-profile-image

  gli

  Lang leve de vrije markt!

  Het ideaal van elke ondernemer!!

  Toch????

  Of heb ik het mis?

  (Denk ik zelf!!)

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Over het effect van transparantie: een aantal jaren geleden werden salarissen van topmanagers bekendgemaakt. Verwacht werd dat deze hierdoor zouden dalen. Het tegenovergestelde gebeurde. Iedereen die beneden het gemiddelde zat wilde meer, omdat natuurlijk de gemiddelde manager vond dat hij een bovengemiddelde manager was. Als supermarkten weten wat een concurrent moet betalen voor de melk, zal hij natuurlijk vinden dat hij recht heeft op een lagere prijs dan die concurrent.

 • no-profile-image

  Veehouder midden Nederland

  Mooi de vrije markt!!! Lage prijzen,
  veel melk, hard werken, grote stallen
  bedrijven kapot maken. (zie varkenshouderij)

 • no-profile-image

  Ferdinand

  Ik begrijp ook niet hoe de melkveehouderij er steeds weer in slaagt om zoveel subsidie te krijgen. Het is ook helemaal niet goed. De sector wordt lui en leunt tegen Brussel aan. En als het een beetje tegenvalt gaat men demonstreren. Dan voel ik toch meer voor het systeem van ons als tuinders. We hebben het zwaar, worden niet gesteund, maar ik ben er zeker dat we gesterkt uit de crisis komen. Dat geld niet voor de veehouderij, waar vele bedrivend klagend ten onder zullen gaan. Een regelrecht gevolg van de subsidies in de sector. Dan kweekt men geen ondernemers, subsidieslaven.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Vergaderboer heeft niet opgelet. Bij FrieslandCampina is gezegd, en dus dan ook door de heer Buck, zal alle melk van de leden verwerken. Dit past precies in het plaatje van lto, want Siem Jan Schenk wil alleen maar meer melk = een melk overschot = een te lage melkprijs = het failliet laten gaan van de landbouw in Nederland.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Alles wijst er op dat de melkquotum eraf gaat, krijgen als gevolg daarvan een overschot aan melk en mest. Wie betaald dat? De boer. Gaan de milieu en natuur organisaties bepalen wat we nog mogen en vooral laten.

 • no-profile-image

  willem

  Transparantie levert niets op zolang daar geen gereedschap bij geleverd wordt om eventuele afwijkende of ongewenste situaties te kunnen wijzigen. De European Milk Board (Sieta) stelt een produktie regulering voor in overeenstemming met de vraag van de markt waardoor een door de (evenwichtige) markt gevormde prijs en margeverdeling kan ontstaan, niet verstoord door dumping praktijken ten gevolge van overproduktie.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wat voor keus zouden we hebben met de zoektocht naar het toekomstige zuivelbeleid? Het ligt immers in grote lijnen vast. Ik reken er op dat het quotum verdwijnt, de inkomenstoeslag ook. Alleen door maatschappelijke diensten te verrichten kun je nog geld uit Brussel krijgen. Ik zou willen pleiten voor een vangnet onder de melkprijs. Daar kan onze inkmenstoeslag het beste voor worden gebruikt. Wat dat betreft ben ik het eens met de heer Buck.

 • no-profile-image

  weer

  Jaap ik ben het helemaal met je eens, het kan niet zo blijven duren met al die melkpremie en toeslagen een gemiddelde melkveehouder ontvangt 30000 euro vanuit Brussel de andere sectoren storen zich er terecht aan bij mij in de buurt weer een prijteler failliet met 50 ha grond ook hij had graag wat uit Brussel ontvangen maar helaas de hele koek gaat naar de melkveehouderij

 • no-profile-image

  fair trading

  21 jaar geleden in voormalige oost duitsland ontvingen de kolchoze daar 1,41 oost duitse Pfenning voor een liter melk.
  Er was daar geen sprake toendertijd van marktwerking.
  wij in 2009 in nederland en als eu melkveehouder wordt ons steeds voor gehouden dat melkveehouderij een vrij beroep is en dat de ontvangen mekprijs een geliberaliseerde vrije marktplrijs zou zijn.
  Mijnheer Buck vind dat er meer rust in europese zuivelprijzen moet zijn .
  Hoe kan hij nou als geen melkveehouder zijnde last hebben van zogenaamde schommelende marktbewegingen?
  Er wordt met tanks en kanonschoten volgens mij van buiten de melkveehouders enorme gaten geschoten in de totstandkoming van een echte marktprijs.
  Het lijkt er op dat wij als melkveehouders deze tanks en kannomachines ook nog steeds moeten poetsen en repareren.
  Het zal wel niet zo zijn maar het lijkt er al redelijk lang op dat er grote krachten in het veld werken die structueel een goede markwerking in de weg staan;maar ik hoop dat ik het mis heb.

 • no-profile-image

  Jaap

  Is het niet beter je in te stellen op een landbouw zonder subsidies? Zoal het nu gaat kan het nooit doorgaan. Er komt dan een forse sanering en alleen de beste boeren blijven over. Het probleem van overproductie en teveel mest speelt dan niet meer. Dat is beter dan het met overheidsgeld - mijn belastinggeld dus - in stan houden van een onrendabele bedrijfstak.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.