Redactieblog

7 reacties

We zijn er ingestonken

FrieslandCampina heeft door zijn omvang na de fusie niet meer marktmacht gekregen.

Dat geeft topman Cees 't Hart toe in een interview. We zijn er dus ingestonken.

Ik hoor het onze bestuurders nog zeggen bij de vergaderingen voor de fusie. We zouden een vuist kunnen maken tegenover de supermarkten. Dat zou een hogere melkprijs tot gevolg hebben. Bij de presentatie van de fusie zei Wantenaar (ik citeer): "FrieslandCampina wil de hoogste melkprijs in Noordwest Europa uitbetalen."

Hoe anders is de werkelijkheid. Kleine coöperaties als CONO en Rouveen kunnen we met de melkprijs lang niet bijbenen. Integratiedirecteur Arnout Traas van FrieslandCampina had al vrij vlug door dat de werkelijkheid anders was dan de voorspelling. Hij zei: "Supermarkten hebben na de fusie scherpere eisen op tafel gelegd. Omdat we nu zo groot zijn. Bovendien willen supermarkten niet afhankelijk zijn van één afnemer".

Wantenaar krabbelde daarna al vrij vlug terug door op te merken: "Kleinere zuivelbedrijven kunnen wellicht meer betalen dan grote." Daarmee haalde hij de verwachtingen onderuit, die bij vele leden, waaronder ondergetekende, waren gewekt.

Zo staan de zaken er voor. Officieel toegegeven door Cees 't Hart. Hij onderstreept de woorden van integratiedirecteur Traas. Het komt er op neer dat je met meerdere aanbieders van éénzelfde product in een straal van 500 kilometer weinig hebt in te brengen.

Dat is nu de situatie. We hebben met FrieslandCampina een grote coöperatie, met weinig marktmacht, te weinig merkartikelen en een grote afstand tussen boer en coöperatie. Daar hadden we niet voor gekozen, toen we voor de fusies stemden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c.vroege jr

  betreft fusie. fusie had nooit door mogen gaan onder de eisen van nelie kroes maar is toch door gezet om hogere functies binnen friesland/campina te krygen voor het hogere pesoneel waarmee de kosten alleen maar stygen . de boeren betalen wel. we schieten er dus niks mee op.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ach ja, voor het management zijn het wel goede tijden......is het toch nog ergens goed voor...

 • no-profile-image

  Gert

  Deze fusie was een fuik waar we allemaal in zijn gezwommen. En we kunnen geen kant uit, want FrieslandCampina geeft in ieder geval een vorm van zkerheid voor afname en een gemiddelde melkprijs. Het feit dat we levenslang hebben bij FrieslandCampina geeft ook aan dat de macht volledig bij de coöperatie ligt. Ze kunnen doen wat ze willen. En dat is met een onzichtbaar bestuur een zorgelijke vooruitzicht. Mevrouw Kroes had de faie beter kunnen verbieden, nu blijkt dat die met onjuiste argumenten er door is gejast.

 • no-profile-image

  leer

  Is ons dat niet bij elke fusie voorgehouden?
  Het is bij Coberco al begonnen en het is 20 jaar later nog steeds zo.
  Dit is niet alleen in de zuivel zo.

 • no-profile-image

  josien kapma

  dat is niet mis. Zijn de denkrichtingen die boeren aangaven op een discussie op boerderij.nl over cooperaties bruikbaar?

  http://www.boerderij.nl/1089294/Rundveehouderij/discussie-rundveehouderij/Cooperaties,-in-staat-de-boer-op-het-bord-te-brengen2-Samenvatting.htm

  Of moeten we het advies van Dick Veerman volgen: kleine geintegreerde boerenverbanden die verwerking en vermarkting van -onderscheidende- produkten ter hand nemen.

 • no-profile-image

  Gert

  Foutje in vorig bericht. De laatste zin moet zijn: Mevrouw Kroes had de fusie beter kunnen verbieden, nu blijkt dat die er met onjuiste argumenten is doorgejast.

 • no-profile-image

  boertje

  Vertel wat nieuws, heb al een paar keer geschreven dat ze op VION gaan lijken!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.