Redactieblog

12 reacties

Van Bakels woorden zijn als was

"Zeer gemakkelijk te boetseren, er mee kunnen doen wat men wil", dat zegt de Dikke Van Dale over was.

Het zou over de uitspraken van Van Bakel kunnen gaan.

Wat die man al niet over ons heeft uitgestort, niet te geloven. Eerst over de melkprijs. Eind 2007 stelde hij dat die minstens twee jaar boven de veertig cent zou blijven. Daarna zou die dalen naar minimaal 32 tot 35 cent, met steeds weer uitschieters naar boven. Hoe anders is de werkelijkheid. Ik heb diep medelijden met boeren die op zijn zoetgevooisde voorstellen voor melkleverantie zijn ingegaan.

Hetzelfde geldt voor nogal wat boeren die besloten te emigreren naar Amerika. Via Vreba-Hoff, een vehikel van Van Bakel. We hebben in de Landbouwbladen kunnen lezen hoe groot de teleurstelling is van boeren die met hem in zee gingen. Sommigen zijn geheel berooid teruggekomen.

En dan u de nieuwe activiteit Nova Lait in India en andere landen in Verweggistan. Weer bloemrijke plannen, waarin boeren kunnen deelnemen. Hij gokt nu vooral op de plaatselijke ondernemers. Dat is maar goed ook.

Om twee redenen. Nederland is denk ik klaar met Van Bakel. Hij zal hier geen argeloze boeren meer kunnen vinden, die met hem in zee willen gaan. Daarvoor is zijn reputatie teveel beschadigd. Bovendien zijn z'n voorspellingen zo zelden uitgekomen dat elke verstandige boer dat kan weten.

Zo valt een man van een voetstuk. Daarbij een spoor van ellende achterlatend. Zelf zit hij kennelijk nog goed in de slappe was. Degenen die hem vertrouwden, betaalden de rekeningen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  ''Wanneer leren boeren hier eens van?''. Schrijft @ Melkveehouder,. Dat zal waarschijnlijk zo lang duren zolang er boeren zijn!!!... Meestal leren wij pas, als wij merken dat wij te goed van vertrouwen waren, te goedgelovig!!!... Het is mij ook overkomen. Maar mijn Grootmoeder had daar een antwoord op; voor degene die je belazerd hebben, is het slechter, dan voor degene die belazerd is. Zo denk ik er ook over. Daardoor heb ik geen last van wrok of haatgevoelens!!!...

 • no-profile-image

  Gert

  Toch is het goed dat Van Bakel is ontmaskerd. Toen hij torenhoge melkprijzen voorspelde geloofden we hem. Hij was immers een succesvol ondernemer in de veehouderij. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk. Maar als toonaangevende figuren zulke duidelijke signalen afgeven, heeft dat gevolgen. Hoevelen zouden er niet een nieuwe stal hebben gebouwd toen Van Bakel een melkprijs van 40 cent voorspelde? Ik bedoel maar. Er zijn meer slachtoffers dan die zich bekend hebben gemaakt. En daarom is het goed dat we weten wie Van Bakel in feite is.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Beste Gert ik zeg niet dat van bakel geen goede veeboer is . Maar weet wel zeker dat hij zijn bedrijf niet met melken heeft verdient . Maar met vette marges per liter melkquotum . Die tussen 0 € tot wel €0,50 per omgezette liter quotum .Dus hij was en is een succesvol ondernemer , die zijn veebrijf als showroom gebruikt om andere lekker te maken . Als boeren meer open met elkaar gesproken hadden ,hadden ze de winst die hij op hun heeft gemaakt zelf groten deels in de knip gehad . Papier kraam zijn wel mensen die deze in kunnen vullen tegen minder kosten dan hij nam .Door die bluf had men eigenlijk heen moeten kijken . Want wie kan er in zulke korte tijd van weinig koeien naar meer dan 1000 koeien groeien . Dan ga je je eigen afvragen waarom kan hij dat wel en een ander niet . En als dat hier met melken verdient kan worden waarom gaat hij dan naar Amerika . Daar is hij heen gegaan met de winst van hier en wat bedrijven opgestart die weer als showroom moesten dienen . En proberen met de handel daar weer zelde te doen als Nederland , alleen zijn meestal daar de aantallen wat groter .Nu geld stroom uit de handel afneemt ,is er geen winst meer en loopt er veel fout . Dus wat hij voorspelde is niet uitgekomen . Is hij nou ook slachtoffer geworden van zijn eigen voorspelling . Of voorspelde hij goede prijzen om zijn handel op gang te houden . En we zien wel waar schip strand .Degene die op zijn woorden een nieuwe stal gebouwd hebben , kunnen hem dit niet aanrekenen vind ik .Het is dan hun eigen beslissing geweest om die stal te bouwen .Er is niemand die prijzen kan voorspellen , die dan ook nog uitkomen . Het is meer gokken en raak hebben of er naast zitten .De tijd zal moeten uitwijzen hoe dit gaat aflopen . Verder wil succesvol niet altijd zeggen dat men dat eerlijk hoeft te zijn geworden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is waar wat je schrijft, Paul !. Toch ben ik liever eerlijk en niet rijk, dan rijk en niet eerlijk!!!... Maar goed, smaken verschillen dat maakt het leven smeuig en afwisselend. Tevens geldt nog voor de oneerlijke ''rijken''. ''Zo gewonnen, zo zerronnen''...

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Piet, daar hebben ze een gezegde voor: "eerlijk duurt het langst". De persoon die dat verzonnen heeft, die heeft echter niet de tijd gekregen om het af te maken. Er had nog bij geschreven moeten worden: "om rijk te worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Keutelboer raakt de kern van de oorzaak van het probleem waardoor de landbouw in de problemen zit. Landbouwers zijn individualisten, en zien collega's als concurrent waardoor geen blok gevormd wordt. En door dit zwakke punt van de sector is ook van Bakel rijk geworden. Als boer wist ie als geen ander dat je van afgunst arm kunt worden. Je kunt er op afgeven, maar hij heeft gewoon geprofiteerd van de zwakte van zijn collega's. Niet leuk voor degenen die de prijs moesten betalen, maar mooi zijn doet lijden. Kijk ook maar eens naar de vroegere coöperaties die uiteindelijk in handen zijn gekomen van slimme zakenlui. Meestal vanwege wantrouwen en haantjesgedrag in de bestuurlijke (boeren)top. Hierdoor kregen mensen van buiten de landbouw de kans de leiding over te nemen en er met de winst (gecreeërd van kapitaal uit de dode hand) vandoor te gaan. Wanneer leren de boeren hier nu eens van?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Iedereen die een nieuwe stal gebouwd heeft omdat Van Bakel zei dat er een hoge melkprijs aan zou komen moet zich eens goed achter zijn oren krabben.
  Uiteindelijk beslist er maar één en dat is de ondernemer zelf en niet Van Bakel.
  Iedereen die in Amerika boert met of zonder Van Bakel wist dat hij een risico nam, waar je echter voor moet oppassen is dat je rose filter niet te groot wordt omdat je er zo graag heen wilt.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Gert er zijn er nog altijd meer die kunnen lachen dan die moeten huilen . Niemand wordt graag belachelijk gemaakt . Dus is dit waarschijnlijk een beter afschrik effect voor toekomstigge slachtoffers . Dan alle verhalen van wel fout niet fout , oplichter of goede voorlichter enz. Hij of zij die nu aan zulk avontuur wil beginnen is gewaarschuwd en zal zijn huiswerk beter maken . Want er is niets zo erg als uit gelachen worden door collega boeren .Dit omdat men dan als mislukkeling denkt te worden aangezien . Maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn . Voor mensen die eits durven te ondernemen moet men zijn petje afpakken . Deze mensen willen vooruit . Maar velen zijn wel goed boer maar geen echte onderhandelaal .En kennen financieel hun grenzen niet . En de wil omdat te doen is zo sterk dat ze alleen de goede dingen zien .En dan kan het zijn dat een even zo gedreven verkoper zijn verhaal wel volledig vertelt . Maar zijn worden zo kneet dat een negatief argement niet voldoende doordringt tot koper .En de handelaar daar bovenop een goede winst kan maken .Of dat niet of wel eerlijk is wil ik niet over oordelen , maar bij zulke bedragen heb ik daar mijn bedenkingen bij ,als dat zo zou zijn gegaan .Of dat van Bakel zo rijk is dat hij zijn geld in India gaat investeren betwijfel ik zeer . Als alles opgelost is in Amerika en in Nederland ,wie is er dan de eigenaar van het hele gedoe . Geld verstrekkers zullen ook zeggenschap willen hebben in de bedrijven waar ze geld in steken .Zoals ik begrepen heb uit artikel over India gaat hij niet deelnemen maar zijn kennis beschikbaar stellen . Bij dit project is de overheid betrokken . En zoals in Nederland zal er in India ook wel een potje geld zijn waar zijn facturen uit betaald gaan worden ,die hij mag gaan schrijven voor zijn diensten .

 • no-profile-image

  kennis en diensten

  Het concept is voor nederland exportwaardig.
  En dan is er voor nederland een plus uit te halen.
  Zodat in India een nederlands concept melkveehouderij ontstaat

 • no-profile-image

  Gert

  Er wordt wat lacherig gereageerd op dit artikel. Feit is natuurlijk dat Van Bakel velen op het verkeerde been heeft gezet. Hij is vergelijkbaar - maar dan kleiner - dan Scheringa van de DSB-bank. Die leefde ook op grote voet ten koste van anderen. Dat is bij Van Bakel ook zo. Boeren zijn berooid uit zijn activiteiten gekomen. Van Bakel heeft geld genoeg om in India weer een nieuw avontuur te beginnen. Zuur voor zijn slachtoffers.

 • no-profile-image

  boerin

  mooien woorden
  hier is niets meer aan toe te voegen

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Als Van Bakel zou zeggen dat Sinterklaas bestaat egt . Waren er in de peel nog veel boeren die hun schoen weer gingen zetten op 5 december.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.