Toelating geneesmiddelen naar CBG

Besluiten over de toelating van diergeneesmiddelen worden straks niet meer door landbouwminister Gerda Verburg genomen.

Zij wil de verantwoordelijkheid hiervoor overdragen aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG, een zelfstandig bestuursorgaan, is al belast met de registratie van humane geneesmiddelen. Door ook de beoordeling van medicijnen voor dieren bij deze organisatie onder te brengen, ontstaat volgens Verburg synergiewinst. Zij schrijft dat in de vanmiddag aan de Tweede Kamer gestuurde Nota Diergeneesmiddelen.

Wel behoudt de minister het voorrecht in noodsituaties tijdelijk bepaalde middelen op de markt toe te laten. Dat is volgens Verburg nodig, omdat het risico op de insleep van virussen en ziekten de komende jaren steeds groter wordt. Ook wil zij het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.