Redactieblog

5 reacties

'Sluitingen binnen kunstmestindustrie'

De kunstmestindustrie in Europa krijgt het moeilijk door de invoering van CO2-rechten.

Sommige fabrieken, met name in Oost-Europa, zullen de aanschaf van de rechten niet kunnen opbrengen, waardoor ze noodgedwongen moeten sluiten. Dat zegt voorzitter Renso Zwiers van de Europese kunstmestorganisatie EFMA.

Volgens de huidige planning moet de Europese kunstmestindustrie 2,8 miljard euro in CO2-rechten investeren. "In tegenstelling tot andere bedrijfstakken kunnen wij de kosten niet doorberekenen aan de klanten, omdat we moeten concurreren met kunstmestproducenten uit China en Rusland, die deze extra kosten niet hebben."

De Europese Commissie is bereid een deel rechten gratis te verstrekken voor de bedrijven die milieutechnisch het beste presteren. EFMA pleit ervoor om de emissienorm hiervoor niet te laag te stellen, omdat deze dan voor veel fabrieken niet haalbaar is. "De normstelling moet zodanig zijn dat bedrijven bereid zijn te investeren om de norm te halen. Pas dan treft het beleid haar doel", legt Zwiers uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoe loopt dit af?? Gaan de prijzen omhoog of de opbrengsten nar beneden en wordt iedere Europee boer Bio-Boer? Kan de linkse club dankbaar zijn dat het klimaat geloof zegeviert.

 • no-profile-image

  john

  Goedkope kunstmest mag niet.
  Dan komt er te weinig BTW binnen.

 • no-profile-image

  ton

  heel goed!vloeibare drijfmest voldoende!!!

 • no-profile-image

  gert

  Nieuw soort kunstmest uit de biovergister komt er aan

 • no-profile-image

  drentse boer

  ja ton vloebare mest zat maar door de nieuwe regelgeving kunnen wij straks niet meer zoveel mest aanvoeren omdat de fosfaat in onze omgeving hoog is kunnen we straks maar meer 10 kuub varkensmest per ha toedienen en zullen wij meer kunstmest moeten strooien dus ja hoe krom het ook is je hebt er mee te maken!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.