Redactieblog

426 x bekeken

Runderpest eerste dierziekte door mens uitgeroeid

Runderpest is wereldwijd uitgeroeid.

In de komende anderhalf jaar zal de wereld officieel vrij verklaard worden van runderpest. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de mensheid succesvol een dierziekte heeft weten uit te roeien", aldus de FAO.

Runderpest wordt gezien als een van de meest schadelijke dierziekten. Wereldwijd zijn vele miljoenen runderen en verwante dieren omgekomen. Runderen, schapen en geiten zijn gevoelig voor het virus, net als een reeks wilde diersoorten. Meer dan 90 procent van de besmette dieren overlijdt. Het virus verspreidt zich door direct of intensief indirect contact tussen dieren. Het virus is voor het eerst beschreven door de Romeinen in 376 na Christus en heeft meermaals tot een sterke verlaging van de agrarische productie geleid. In de 18e eeuw stierf 80 tot 90 procent van de runderen in het gebied ten zuiden van de Sahara in Afrika. De laatste grote uitbraak vond plaats in 1994 in Pakistan, toen 50.000 runderen dood gingen.

De ziekte is uitgeroeid door een intensieve wereldwijde campagne van tientallen jaren. In de jaren '60 is begonnen met vaccinatie tegen runderpest, maar de vaccinatiestrategie werd in veel gevallen te vroeg afgebroken om tot een defintief succes te leiden.

In 1994 werd een wereldwijd bestrijdingsprogramma tegen runderpest gestart. Dit leidde ertoe dat de ziekte in 170 landen werd uitgeroeid. De laatste uitbraak van runderpest was in 2001 in Kenia. Dit reservoir lijkt nu ook te zijn opgeruimd.

De ziekte veroorzaakte honderden miljarden euro's schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.