Redactieblog

299 x bekeken 4 reacties

Recordaantal faillissementen in tuinbouw

In het derde kwartaal van 2009 zijn 39 agrarische bedrijven failliet verklaard.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat voornamelijk om bedrijven die actief zijn in de plantaardige sectoren. In het derde kwartaal werden 33 akker- en tuinbouwbedrijven failliet verklaard. Dat is het grootste aantal faillissementen in deze sector ooit, meldt CBS. Het gaat vooral om tuinbouwbedrijven die groenten, bloemen of champions telen.

In de eerste drie kwartalen van 2009 zijn in totaal 88 faillissementen uitgesproken in de land- en tuinbouw. Dat is al meer dan in heel 2008. In vergelijking tot de eerste drie kwartalen van 2008 is het aantal failliete bedrijven met 49 procent gestegen. Daarmee doet de agrarische sector het toch nog beter dan het totale bedrijfsleven. Daar steeg het aantal faillissementen met 87 procent naar 6.100 in de eerste negen maanden van 2009.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Han, voor de oorlog was Nederland geen landbouwland. De veengronden in Drente zijn ontgonnen door de textiel baronnen uit oa. Twente. Het landbouwleven was er één van keuterboeren en armoe. De Peel, Twente, De Achterhoek, op een paar rijkere streken na zoals Groningen en Zeeland. Toen kwam na de oorlog de EEG, Manshold de subsidies enz. Hier hebben de Nederlandse boeren, rasondernemers als het zijn, goed gebruik van gemaakt en kwam er een tijd van boeren welvaart in Nederland.
  De WTO gaat dit weer terug draaien, en diegene die boer wil blijven of het door wil geven aan de volgende generatie, anticipeert daarop, door naar die landen heen te trekken, waar boeren toekomst hebben, want die is in Nederland alleen weggelegd voor een heel klein handjevol boeren. WTO doet niets anders dan weer rechtzetten wat verkeerd was. Eigenschuld, dikke bult, wil er bij mij ook niet in. Maar als je op, laten we zeggen, een zeugenbedrijf zit, 1700 zeugen 20% Eigen Vermogen, dan weet je dat als jij het niet kunt volhouden en het gaat verkeert, de bank zo een ander heeft die het dan mag proberen. Mijns inziens, ben je dan niet meer bezig om nog iets door te geven aan de volgende generatie

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is duidelijk, wij zitten in het nieuwe tijdperk. '' Zwemmen of Verdrinken '' De agrarische sector in Nederland is gedoemd gas terug te nemen. Ik ben bang dat de Multie Coöperatie's dat nu pas beseffen!!!... Han en Hans bedankt voor jullie reactie, jullie begrijpen ook wat er aan de hand is. groetje's piet.

 • no-profile-image

  tuinboon

  En hoeveel bedrijven staan er onder curatele???
  Cijfers graag.
  Dan weten we pas waar we het over hebben.

 • no-profile-image

  Han

  De statistieken zijn mooi voor de geschiedenis. Voor mij zou interessant zijn te weten WAAROM??? Misschien is dit wel he ttopje van de IJsberg omdat het beleid m.b.t. de voedsel productie en afzet een volkomen miskleun is. De bestuurders in Nederland zullen niets doen met dit kille cijfer, voor hen is het inherent aan de tijdgeest. hun uitgestippelde route WTO is goed, geen twijfel aan eigen kunnen. Dus het was eigenschuld dikke bult van de slachtoffers! Dat wil ik er bij mij niet in daarvoor is het aantal te groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.