Redactieblog

OIE: testen op Mexicaanse griep bij internationale veehandel niet nodig

Dieren die internationaal verhandeld worden hoeven niet getest te worden op Mexicaanse griep.

Dat zegt de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. "Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het H1N1-virus onder mensen. Het is daardoor voldoende om bij internationale handel van bijvoorbeeld varkens de gezondheidsstatus te bepalen op het moment voor export. Hiervoor zijn geen specifieke maatregelen nodig zoals laboratoriumtests", aldus directeur-generaal Berard Vallat van de OIE. Het advies geldt ook voor de internationale handel in andere diersoorten die gevoelig zijn voor Mexicaanse griep of producten van dieren die gevoelig zijn.


De OIE pleit er wel voor om dieren met klinische verschijnselen van griep te testen op Mexicaanse griep en eventuele besmettingen te melden. "Er kunnen mutaties optreden bij het virus, waardoor monitoring van belang is", aldus Vallat.

Al vanaf het begin van de uitbraak met Mexicaanse griep werd er rekening mee gehouden dat dieren ook besmet konden raken met het virus, zegt Vallat. "Het komt dus niet als een verrassing dat het virus bij steeds meer diersoorten wordt gevonden." Het virus in inmiddels bij varkens, fretten en katten vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.