Redactieblog

Miljoen ton graan na week in interventie

In de eerste week dat de graaninterventie van de Europese Commissie open is, is bijna 1 miljoen ton graan ter interventie aangeboden.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw.

Volgens het productschap wijkt dit niet af van de verwachte belangstelling voor de interventie. "Je ziet dat landen waar de prijzen onder het interventieniveau liggen vrij veel graan aanbieden", aldus een woordvoerder van het productschap akkerbouw.

In de week van 2 tot 8 november is 95.834 ton tarwe en 852.981 ton gerst ter interventie aangeboden. Vooral Duitsland en Frankrijk hebben veel gerst aangeboden, met respectievelijk 276.089 en 159.170 ton. "Frankrijk heeft in de afgelopen jaren geen gerst aangeboden voor de interventie. Het is dus opvallend dat vanuit dit land nu zoveel gerst wordt aangeboden", aldus de woordvoerder. De belangstelling voor de opkoop van gerst is groter dan voor tarwe, omdat de gerstprijs in veel landen onder de interventieprijs van € 101,77 per ton ligt.

De verwachting is dat bij de huidige prijsniveaus dit seizoen 4 tot 6 miljoen ton graan aangeboden zal worden voor interventie. Het seizoen loopt tot en met 30 juni.

De interventieregeling voor gerst vindt dit jaar voor het laatst plaats. Vanaf november 2010 koopt de Europese Commissie geen gerst meer op ter interventie, in het kader van de liberalisering van de markt. De interventie voor tarwe gaat onder voorwaarden nog wel door.

Of registreer je om te kunnen reageren.