Redactieblog

410 x bekeken

Mensen vaccineren tegen Q-koorts werkt in Australië

Het vaccineren van mensen tegen Q-koorts heeft in Australië gezorgd voor een halvering van het aantal Q-koortsbesmettingen in de periode van 2002 tot 2006.

Dat blijkt uit een publicatie van de Univeristeit van New South Wales. Het vaccinatieprogramma is in 2002 begonnen en wordt betaald door de Australische overheid. In Australië raken jaarlijks honderden mensen besmet met Q-koorts. "De ziekte kost de sector miljoenen euro’s door mensen die ziek zijn", aldus het Australische departement van gezondheid.

In Australië worden mensen die in een risicogroep zitten, zoals slachterijmedewerkers en veehouders gevaccineerd tegen Q-koorts. Uit de Australische Q-koorts registratie blijkt dat ruim 54.000 mensen preventief gevaccineerd tegen Q-koorts met het Australische middel Q-vax. Voordat mensen gevaccineerd mogen worden tegen Q-koorts worden ze onderzocht op antistoffen tegen Q-koorts. Dit gebeurt aan de hand van een bloed- en een huidtest. Ruim 86 procent van de mensen bleek bij beide tests geen antistoffen te hebben, waardoor ze gevaccineerd konden worden. De vaccinatie gebeurt alleen bij mensen die geen antistoffen hebben uit veiligheidsoverwegingen.

In totaal zijn 63.000 mensen onderzocht. Het overgrote deel, ruim 46.000 zijn medewerkers in de slachthuizen. Ook ruim 6.500 veehouders zijn preventief gevaccineerd tegen Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Het vaccin is volgens het Australische departement van gezondheid 96 tot 100 procent effectief bij preventie tegen Q-koorts.

Roel Coutinho van het RIVM zegt dat het vaccineren van mensen in Nederland geen optie is. "Het vaccin is niet in Nederland geregistreerd en het blijkt veel bijwerkingen te hebben. Bovendien moet iedereen die gevaccineerd wordt eerst worden getest, omdat er anders allergische reacties kunnen optreden."

Of registreer je om te kunnen reageren.