Redactieblog

Maatregelen bij bevalling Q-koorts patiënte

Ziekenhuizen nemen bij bevallingen van vrouwen die besmet zijn met Q-koorts extra veiligheidsmaatregelen.

Dat blijkt tijdens een symposium over Q-koorts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "De Q-koorts bacterie is ook in urine en uitwerpselen gevonden. We gaan er vanuit dat er ook veel bacterie in vruchtwater zit, net als bij besmette dieren. Om te voorkomen dat andere mensen, zoals verloskundigen en de vader, ook besmet raken moeten zij tijdens de bevalling extra beschermende kleding dragen", zegt C. Klaassen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis uit Nijmegen.

Tot nu toe is in de placenta en het vruchtwater van zwangere vrouwen nog geen Q-koortsbacterie gevonden. Ook blijkt de ziekte bij zwangeren met antibiotica goed te behandelen, waarbij ook de kinderen geen negatieve gevolgen ondervinden.

In Nederland zijn 2126 zwangeren onderzocht op Q-koorts, daarbij bleken 77 een recente besmetting met Q-koorts te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.