Redactieblog

3 reacties

LTO wil geitensector niet uitbreiden in Q-koortsgebieden

Melkgeiten- en melkschapenbedrijven in gebieden met veel humane besmettingen met Q-koorts moeten tijdelijk niet uitbreiden.

Daarnaast moeten veehouders met Q-koorts besmette dieren versneld afvoeren.

Dat staat in het Plan van Aanpak van LTO om bedrijven met Q-koorts zo snel mogelijk vrij van de bacterie te krijgen. LTO legt het plan voor aan het ministerie van landbouw, dat vervolgens een besluit moet nemen of het akkoord gaat.

"Aan de hand van het tankmelkonderzoek wordt duidelijk of besmette bedrijven licht of zwaar besmet zijn. Op bedrijven die licht besmet zijn worden de dieren vervolgens individueel getest op Q-koorts. De besmette dieren worden vervolgens afgevoerd", legt Toon van Hoof van LTO uit. Op zwaar besmette bedrijven wordt overgegaan tot duurmelken, waardoor de uitscheiding van bacteriën wordt geminimaliseerd. Door alleen nog te fokken met jonge dieren die gevaccineerd zijn tegen Q-koorts is het risico van deze bedrijven voor de omgeving beperkt. "Dat geldt ook voor het gevaar voor de eigen veestapel", aldus Van Hoof.

Het plan heeft brede steun in de sector, aldus LTO Nederland. "We hebben hierover inspraakavonden gehouden."

Over de kosten en de financiering van het plan van aanpak is LTO nog in gesprek. "De kosten hangen onder andere af van de snelheid waarmee het plan van aanpak uitgevoerd wordt", aldus LTO.

Over het plan van aanpak wil de sector een convenant sluiten, zodat het niet vrijblijvend is. "We moeten het zo inrichten dat het werkt en niet vrijblijvend is. We moeten hierbij vertrouwen krijgen en hebben", aldus Van Hoof.

Woensdagavond wordt over de aanpak van Q-koorts gediscussieerd in de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dikeplank

  weer twee man met een dike plank voor der kop (Hoofd)

 • no-profile-image

  geitenvoer

  sinds wanneer bepaald het lto bestuur mijn toekomst plannen en uitbreidingsmogelijkheden. wel eerst mega-bedrijven laten ontstaan tot wel 5000 geiten en bij een kleine ziekte niet meer .dit is meten met twee matentypisch lto.denk dat ik vanmiddag maar eens maar de gemeente ga vooor mijn uitbreiding

 • no-profile-image

  peter brabant

  hoezo brede steun. ook ik heb geiten maar ben gelukkig geen lto lid, maar heb helemaal niets vernomen van de maatregelen. als ze het voor de hele sector willen bepalen moeten ze ook alle geiten houders hun mening vragen en na uitkomst eerst de betrokkenen informeren alvorens vlug naar de pers te rennen, maar neepopulair blijven bij pers en denhaag is veel belangrijker

Of registreer je om te kunnen reageren.