Kamer bepleit uitbreidingsverbod inzake Q-koorts

De Tweede Kamer stuurt aan op een tijdelijk uitbreidingsverbod voor de geiten- en schapenhouderijen.

CDA en PvdA hielden hiervoor een pleidooi tijdens een debat met de minister Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) over Q-koorts. Zij vinden een zogenoemde standstill noodzakelijk om verdere verspreiding van de bacterie te beperken.

Ook de VVD neigt naar een verbod op bedrijfsuitbreidingen. Hoewel Verburg hier niet expliciet op wilde ingaan, gaf zij wel aan dat er bij de aanpak van Q-koorts geen sprake kan zijn van vrijwilligheid. Daarmee reageerde zij op het onlangs gepresenteerde plan van LTO, waarin de organisatie een niet-verplichte standstill bepleit. Voor half december stuurt Verburg een meer gedetailleerde visie op dit voorstel naar de Kamer, waarna wederom een debat volgt.

De aanpak van Q-koorts is volgens de beide bewindslieden een kwestie van het tegelijkertijd nemen van verschillende maatregelen. Behalve de nu al geldende beperkingen voor besmette bedrijven en een mogelijk tijdelijk uitbreidingsverbod komt daar volgend jaar een verplichte landelijke vaccinatiecampagne bij. Volgens Verburg zijn daar voldoende vaccins voor beschikbaar.

Aanvaring

Het debat eindigde met een aanvaring tussen PvdD-voorvrouw Marianne Thieme en de twee bewindslieden. Volgens Thieme maakt het kabinet ten onrechte niet openbaar op welke bedrijven Q-koorts heerst. Nietsvermoedende burgers zouden hierdoor een grotere kans maken besmet te worden, wat kan leiden tot dood door schuld.

Verburg en Klink reageerden beiden zeer geagiteerd op die beschuldiging. Volgens de minister van volksgezondheid doet Thieme aan stemmingmakerij en jaagt zij burgers onnodig veel angst aan. Bovendien, zo stelde Klink, wordt wél bekendgemaakt in welk gebied Q-koorts heerst; dat zou voldoende zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.