Redactieblog

KNMvD wijst fraude bij vaccinatie nadrukkelijk af

Dierenartsenorganisatie KNMvD vindt het goed dat de overheid in actie is gekomen na een verdenking van fraude bij de vaccinatie van vee tegen blauwtong.

"Fraude op welke manier dan ook schaadt het imago van de sector. Nederland is een belangrijk exportland en bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten moet eenieder zijn rol en verantwoordelijkheid op onberispelijke wijze invullen”, aldus de KNMvD. "Ook omwille van de borging van dierwelzijn en diergezondheid is het noodzakelijk dat de dierenarts zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Alleen dan kunnen wij de positie van Nederland als belangrijke handelsnatie ondersteunen."

Half november werd een dierenarts in Noord-Holland aangehouden. De man wordt ervan verdacht te frauderen met vaccinatieverklaringen voor blauwtong. Veehouders konden op die manier onterecht in aanmerking komen voor overheidsgeld, omdat de overheid de vaccinatie tegen blauwtong vergoedde. De AID denkt dat er de afgelopen periode ongeveer 50.000 euro subsidie ten onrechte is verkregen.

De dierenarts is vorige week vrijdag vrijgelaten, maar blijft verdachte. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor betrokken veehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.