Redactieblog

1 reactie

Jaarlijks ongeveer 400 kinderen met toxoplasma

Jaarlijks worden ongeveer 400 kinderen in Nederland met toxoplasma geboren.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dit aantal is 10 tot 20 keer hoger dan in Ierland en Denemarken. 30 tot 60 procent van de besmettingen met toxoplasmose bij zwangere vrouwen wordt veroorzaakt door het eten van vlees, de rest door besmetting via het milieu. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine, eencellige parasiet. Meestal merken mensen die besmet zijn met toxoplasmose hier niets van. Bij zwangere vrouwen kan de parasiet echter het ongeboren kind aantasten. Dit kan in de ernstigste gevallen leiden tot een miskraam, waterhoofd, afwijkingen aan het zenuwstelsel van het kind of aan de ogen, die vaak pas op latere leeftijd tot uiting komen.

In de gangbare varkenshouderij is de besmettingsgraad met toxoplasmose sterk afgenomen. Terwijl aan het eind van de jaren '60 nog ongeveer de helft van de varkensbedrijven besmet was met toxoplasmose, wordt de parasiet nu niet meer aangetroffen. Dit komt voornamelijk omdat de dieren tegenwoordig binnen worden gehouden.

In de biologische varkenshouderij blijkt uit onderzoek bij veertig bedrijven dat 60 procent van de bedrijven besmet is met toxoplasmose. Aize Kijlstra van de Wageningen UR adviseert om het vlees van deze bedrijven te onderzoeken op toxoplasmose en in geval van besmetting de parasiet te inactiveren. Dit kan door verhitting, invriezen, pekelen, doorstralen of onder hoge druk.

De kat is de uiteindelijke bron van alle toxoplasma-infecties. Om humane toxoplasma-besmettingen te voorkomen zou een vaccinatie bij de kat daarom de meest voor de hand liggende bestrijdingsmethode zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    miauw

    Foei, de kat vaccineren. Dat wil Marianne toch helemaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.