Redactieblog

183 x bekeken

"H5N1 minder gevaarlijk dan gedacht"

Vogelpest H5N1 blijkt minder geschikt om een pandemie te veroorzaken dan gedacht.

Dat concluderen wetenschappers van Imperial College in Londen. Het H5N1-virus moet tegelijkertijd twee mutaties doormaken voordat het virus wijd verspreid kan worden.

Het H5N1-virus blijkt in de neus van mensen niet goed te kunnen overleven, vanwege de temperatuur. Daarnaast blijkt het virus alleen specifieke cellen te kunnen infecteren in de neus en mond van mensen.

Sinds 2003 zijn er wereldwijd vierhonderd mensen besmet geraakt met H5N1. Veel mensen die besmet raakten zijn overleden aan het virus. De mensen raakten besmet na intensief contact met pluimvee. In twee gevallen zijn mensen besmet door andere mensen.

De wetenschappers concluderen na de nieuwe kennis nog niet dat de voorzorgsmaatregelen tegen H5N1 overbodig zijn. "Het virus kan muteren en dat kan bij griepvirussen best snel gaan. De bevindingen betekenen niet dat een H5N1-pandemie nooit zal gebeuren. We moeten blijven werken aan vaccins tegen dit virus", aldus Wendy Barclay van Imperial College.

Of registreer je om te kunnen reageren.