Redactieblog

220 x bekeken

Grote onzekerheid over netto oogst van aardappelen

Om beter in beeld te krijgen hoe groot de schade is bij de consumptieaardappelen, komt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond met een tijdelijke rapport.

Aan dat rapport werkt ook de United Potato Growers mee.

"Wij inventariseren bij onze leden hoe erg de rooibeschadigingen en blauwe plekken in hun aardappelpartijen zijn", zegt Keimpe van der Heide van de NAV. "Begin volgende week hopen we iets concreets te kunnen zeggen."

Ook het Bureau Aardappelinfo (BAI) is druk bezig met een inventarisatie van de schade. "Deze is betrouwbaarder, omdat zij a-select een enquête houden." Volgens Van der Heide worden de resultaten daarvan pas aan het eind van de maand bekend. "We willen daar niet op wachten", zegt hij.

Belgische en Duitse collega’s zijn met hetzelfde werk bezig. "We houden contact met ze. Als er echt 10 tot 15 procent schade is gaat dat zeker gevolgen hebben voor de aardappelprijs. Iets wat we nu nog niet in de prijs terugzien."

Of registreer je om te kunnen reageren.